Договор за добросъседство с Македония

Договор за добросъседство с Македония
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Постигнатият компромис е добра основа за подписването на договора за добросъседство с България, заяви македонският външен министър Никола Димитров. /БГНЕС/

Той каза това на пресконференция с намиращия се в Скопие държавен секретар в германското Министерство на външните работи Михаел Рот.

В отговор на въпрос за подготвяния договор Никола Димитров отвърна, че още е рано да се обявят подробности от договора. „Огласяването на точните формулировки сега може да повлияе на консултациите. Това, което мога да кажа е, че македонската и българската страна се ръководеха от началото от тезата, че „ако те унищожа, ще унищожа и себе си“. Постигнатият компромис е добра основа да бъде подписан договора и ние и България с горда и изправена глава ще го подпишем. Има още три седмици до посещението на премиера Бойко Борисов, предстоят и някои стъпки, в рамките на които трябва да се информира правителството и другите политически актьори, след като да бъде информирана и обществеността“, изтъкна македонският външен министър.

„Новото правителство предприе множество мерки, които трябва отново да създадат доверие, между другото с Гърция, но и с България, заяви на свой ред германският дипломат също в отговор на зададен въпрос. Сигурен, че македонското правителство ще работи и занапред за намаляване на напрежението и изграждане на доверие. Доколкото ръката е протегната, аз очаквам от другата страна да стисне тази протегната ръка. Никой извън Македония и извън Гърция не разбира този спор (за името), който изцяло е абсурден. Историята трябва да си остане история и трябва да вървим задно към бъдещето. Германия е готова да помогне в тази посока“, увери гостът. 


#компромис #договора #добросъседство #Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »