Комари помагат за залавяне на престъпници

Комари помагат за залавяне на престъпници
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Ако комар ухапе престъпник на местопрестъплението, може някой ден самоличността на злосторника да бъде установена по ДНК от кръвта му, извлечена от корема на насекомото, цитира БГНЕС.

Учени от университета Нагоя в Япония са демонстрирали, че е възможно да се установи, на кого е ДНК-то от кръвта, погълната от комар, до 48 часа след ухапването.

„В бъдеще тази техника ще може да дава достатъчно доказателства, за да бъде осъден престъпник“, казва един от авторите на изследването Тошимичи Ямамото. Досега не се знаеше колко време след ухапването на комар, в погълнатата от него кръв ще може да се установи ДНК, което тя съдържа. За да дадат отговор на този въпрос д-р Ямямото и неговия екип от експерти по съдебна медицина са използвали доброволци, които били ухапани от комари.

Увеличавайки хиляди пъти малък фрагмент от ДНК-то получено от погълнатата от комара кръв, учените са успели да идентифицират правилно всеки от доброволците до два дни след ухапването.

Учените сега искат да установят дали е възможно да се определи точно моментът на ухапване от комара. За успеха на това изследване важна роля играе фактът, че повечето комари летят само в участък с радиус не по-голям от няколкостотин метра. Различните видове комари живеят от няколко месеца до две години. 

 

 

#комар #местопрестъплението #ДНК #доказателства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »