Двойни стандарти прилагани от големите дистрибутори на храни

Двойни стандарти прилагани от големите дистрибутори на храни
Източник: pixabay
A A+ A++ A

През юни, екип от специалисти от румънското Министерство на земеделието, Службата за безопасност на храните (ANSVSA) и Националния орган за защита на потребителите (ANPC) взеха проби от няколко магазина в Холандия, Германия и Белгия за сравнително проучване на качеството на храната. /БГНЕС/

Румънските специалисти са били в Маастрихт (Холандия), Аахен (Германия) и Брюксел (Белгия) и са взели 29 проби от продукти като месо и млечни продукти, консервирана риба и шоколад от магазини на Lidl, Kaufland и Delhaize. Същият брой проби е събран от магазините в Румъния.съобщи Министерството на земеделието.

След това пробите бяха представени за сравнителен анализ на Института по хигиена и ветеринарно обществено здравеопазване в Букурещ, принадлежащ на ANSVSA.

Пробите са взети от магазини в трите страни, след като румънският земеделски министър Петре Дая изпрати писмо до колегите си от Холандия, Германия и Белгия в началото на април.

Представители на Министерството на земеделието, ANSVSA и ANPC създадоха работна група в края на февруари, която отговаря за проверката на възможните двойни стандарти, практикувани от търговците на дребно в хранително-вкусовата промишленост. На първия етап групата анализира 175 хранителни продукта въз основа на информацията, която производителите / дистрибуторите пишат върху етикетите на продуктите.

След като бъдат направени всички тестове, Министерството на земеделието ще изготви окончателен доклад за сравнителното проучване, който ще бъде оповестен.

В края на март тази година, след подобни действия в Чехия, Унгария и Полша, омбудсманът започна разследване на качеството на храните, продавани в Източна Европа, в сравнение с това в западни страни. Трите страни са посочили възможни двойни стандарти, прилагани от големите дистрибутори на храни, които могат да продават по-нискокачествена храна в Източна Европа.

Преди няколко дни земеделският министър Румен Порожанов съобщи, че еврокомисарят по правосъдие и потребителите Вера Йоурова вече работи по казуса за двоен стандарт при храните в Западна и Източна Европа.

Последните проучвания, подкрепени от правителствата на Унгария, Словакия и Чехия, показват, че много продукти, продавани с идентични опаковки, са с по-високо качество в по-богатите съседни страни от Европейския съюз.

Констатациите накараха София миналия месец да проведе собствени тестове. Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) потвърди, че има несъответствия при най-малко седем от общо 31 продукта, закупени от едни и същи хранителни магазини в България, Германия и Австрия. 


#продукти #храни #стандарти #потребителите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"