Пациенти използват плацентата за магични ритуали

Пациенти използват плацентата за магични ритуали
Източник: pixabay.com
A A+ A++ A

"Законът определя редът на събиране, обработване и изхвърляне на биологичните отпадъци. Редът за боравене с тях - също. В Закона за здравето не е предвидено пациентът редовно да изисква такъв биологичен материал. То е нещо като да изискваш апендикс или бъбрек след нефректомия, извинете за сравнението", коментира началникът на отделението по неонатология в "Шейново" д-р Донка Узунова, пиже ДАРИК.

По нейни думи митичната представа за плацентата е свързана с нейната роля за началото на живота, но тя е по-скоро преувеличена. "От пациенти, които споделят с нас, съм чувала, че тя се използва в различни магични ритуали, свързани с нейното изяждане, заравянето й на определени места в земята и насаждане на растения. Не е прецедент да се използва плацентарният материал за различни проучвания или за производство на козметични продукти", посочи д-р Узунова.

Тя подчерта, че плацентата е временен орган, носител на генетичния материал на плода, богата е на белтъци, растежни фактори, хормони и други важни молекули. Има регулаторна, защитна и транспортна функция, които спират при раждането. "Т.е. тя има значение единствено по време на развитие на плода вътреутробно. Нейното съдържание се свързва с добра регенерация, с жизненост и плодородие, но от друга страна носи всички особености на жената и плода, включително болестотворните такива", обясни медикът.

"Когато се е случвало, заради проучване, заради козметика или нещо друго, да се събират плаценти, това се прави с предварителен договор и протокол за изпълнение. В болницата събирането на отпадъците се извършва разделно и строго регламентирано. Всичко, свързано с кръв и телесни течности може да бъде преносител на всякакъв вид инфекции. Те се изхвърлят в специални контейнери и се изгарят в специални пещи. Същото става с всяка игла, спринцовка и инструмент, които имат досег с кръв. Не бива да се допуска употребата на този биологичен материал извън регламент", каза д-р Донка Узунова.

#лекари #пациенти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »