По-голямата част от българите разпознаваме фалшивите новини

По-голямата част от българите разпознаваме фалшивите новини
Източник: pixabay
A A+ A++ A

72% от българите разпознават фалшивите новини в медиите. Едва 13% заявяват, че не познават този феномен. Това показва национално представително проучване с 1024 анкетирани, проведено от „Алфа Рисърч” по инициатива на Медийната програма на фондация „Конрад Аденауер“, пише НОВА.

Всеки четвърти българин вижда всекидневно фалшиви новини, а всеки шести - няколко пъти в седмицата или няколко пъти месечно.

„Най-често разпознават фалшивите новини представителите на средното поколение, с високо образование, от големите градски центрове. Може да се предполага, че те са и най-критични към подобен род информация. За жалост хората от малките населени места с по-ниско образование, както и най-младите, по-слабо разграничават фалшивите новини, което ги прави потенциален обект на техните атаки”, каза Боряна Димитрова, управляващ партньор на „Алфа Рисърч“.

За политика хората у нас се информират предимно от телевизията (91%). Следват онлайн информационните портали (24%), социалните мрежи (23%), печатните медии (18%) и радиото (17%).

„Мнозинството от българите са активни всеки ден в интернет, но от гледна точка на редакционно съдържание, гледането на телевизия взима превес. Социалните медии имат също толкова важно значение за политическия диалог, колкото и професионалните онлайн медии. Журналистите вече нямат монопол върху предлагането на новини и трябва да убеждават гражданите още повече с качествено съдържание“, подчерта Кристиан Шпар, ръководител на Медийната програма Югоизточна Европа на фондация „Конрад Аденауер“.

Той коментира, че политическите институции трябва да оформят своето онлайн представяне по атрактивен начин и да разпространяват съдържанието си в социалните мрежи. Друг аспект на изследването е доверието към други държави и международни организации. 38% от българите вярват силно в Европейския съюз. Други 38% му се доверяват по-умерено, а 24% малко или много малко.

33% гласуват високо или много високо доверие на Русия, 44% - умерено. Германия също се радва на доверие (31% - високо/много високо, 43% - умерено). САЩ имат по-малки стойности на доверие със съответно 15% и 37%. НАТО се радва на голямо или много голямо доверие при 27% от запитаните, и на умерено доверие при 38%. По отношение на националната сигурност 29% от участниците в проучването се доверяват на българските сили за сигурност. Също толкова процента имат доверие на ЕС, 20% - на НАТО и 18% - на Русия.

„Фалшиви новини с антиевропейско съдържание са вече анализирани в детайли от Европейската комисия и други институции. Сега не само е необходимо да се разобличат пропагандните механизми, но ЕС трябва да намери прости и ясни послания в социалните мрежи, за да разясни своите ценности и предимствата на своя политически модел по по-добър начин. При това, ЕС не трябва само да разпространява факти, но и да предизвиква повече позитивни емоции“, заяви Кристиан Шпар.

 

#новини #разпознаване #фалшиви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »