Все повече кандидати за гражданство в Англия

Все повече кандидати за гражданство в Англия
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Четири пъти повече европейци кандидатстват за постоянно пребиваване във Великобритания през последната година и причината за това е брекзит. Много молби обаче се отхвърлят поради липса на пълна здравна застраховка за периода на престой, пише бТВ.

Янчо Янчев учи и работи на Острова, но все още няма необходимия 5-годишен престой за постоянно пребиваване. Затова той подготвя кандидатурата си за регистриране си като „квалифициран кадър”. „Посетих един семинар на имиграционни адвокати, които работят в нашата кантора. Те посъветваха, че всеки гражданин, било то на ЕС, или не, в момента е добър момент да вземе мерки и по някакъв начин да подсигури своето пребиваване във Великобритания”, разказва той.

Гражданите на ЕС трябва да докажат, че са пребивавали законно в Обединеното кралство в продължение на не по-малко от пет години, за да бъде успешна кандидатурата им. Те трябва да се причисляват към една от четирите възможни категории: „работещ”, „самонает”, „студент” или „самоиздържащ се”. За да бъде признат престоят на европейските граждани като студенти и самоиздържащи се обаче, те трябва да докажат че са имали и пълна здравна застраховка. Това е изискването според европейска директива и не е ново. Много европейци обаче не знаят за него.

„Тази застраховка покрива всички спешни случаи, но не може да се издаде със задна дата”, обяснява имиграционният адвокат Атиф Ел Маракби. Според статистиката молбата на всеки трети европеец, който кандидатства за постоянно пребиваване, е отхвърляна.

#кандидати #гражданство #Англия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »