Защо OneCoin предизвика вълнение във Виетнам

Защо OneCoin предизвика вълнение във Виетнам
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Така наречената виртуална валута OneCoin, в която има и българска следа, предизвика вълнение и в далечен Виетнам, пише Profit.bg.

Правителството на Виетнам е опровергало OneCoin, които твърдят, че имат издаден лиценз за операциите си в страната. Според местната медия baodauthau.vn, по време на събитие по-рано през този месец привържениците на OneCoin са твърдели, че виртуалната валута разполага с официален лиценз, издаден от местните власти, за операции в азиатската страна. 

В резултат на тези твърдения, виетнамското правителство е съобщило, че документите за лицензиране на OneCoin, публикувани в социалните мрежи, са фалшиви и с подправени подписи, съобщава BehindMLM, цитирани от CoinDesk. След изявлението на властите във Виетнам, представителите на виртуалната валута са премахнали публикацията с мнимия лиценз. Това е поредният случай, в който национално правителство е принудено да опровергава или да предприема действия срещу така наречената виртуална валута OneCoin. Сред страните, в които OneCoin има проблеми, са Германия, Индия, Италия, Унгария, Китай и други. Така наречената виртуална валута нашумя през последните години, като си спечели редица обвинения в това, че отговаря на дефиницията на "схема на Понци" (това е термин, който днес се използва за обозначаване на всяка незаконна финансова операция, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори, бел. ред).

За разлика от другите виртуални валути, които функционират на базата на блокчейн технология, която по своето естество е децентрализирана платежна инфраструктура, към която всеки може да се включи, OneCoin работи със своя собствена вътрешна инфраструктура – т.е. централизирана такава. Всъщност потребителите на този продукт не могат да търгуват с него на борсите за криптовалути по света и реално не могат да го използват извън системата на самата компания, или с други думи частния им блокчейн.

Според BehindMLM - сайт, който следи мулти левъл маркетинг схемите по света, системата работи чрез продажба на „пакети” (образователни материали за търгуване), които могат да се обменят срещу дигиталната валута OneCoin. Участниците, които са закупили пакетите, са мотивирани да търсят други хора, които също да инвестират. Така това ще доведе до увеличение на обещаното им възнаграждение, както поради поскъпване на самата валута, така и чрез бонуси за привличане на нови клиенти. Последното обаче е трудно доказуемо, поради което OneCoin може и да среща проблеми в дадени страни по света, но реално продължава да функционира успешно и до ден-днешен. За основател на OneCoin се смята българката Ружа Игнатова. Според публикации във вестник „ „Капитал” официално фирмите, които оперират виртуалната валута, вече не са нейна собственост, след поредица от прехвърляния и придобивания.

Въпреки това, в сайтове, като интернет енциклопедията Wikipedia, нейното име продължава да се свързва с въпросната дейност.

#валута #Виетнам #вълнение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »