Каква е цената на Големия бариерен риф

Каква е цената на Големия бариерен риф
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Големият бариерен риф струва 56 млрд. австралийски долара (42 млрд. американски долара) и е от изключително голяма важност в подкрепа на икономическата дейност в Австралия, сочи нов доклад, цитиран от ВВС, пише Profit.bg.

Deloitte Access Economics изчислява общата „икономическа, социална и култова стойност“ на рифа. Установено е, че той допринася с 6.4 млрд. австралийски долара за икономиката на Австралия и осигурява работа на 64 000 души.

Според доклада трябва да се направи повече за защитата на рифа, който пострада при последното масово избеляване на корали. Изследването е поръчано от фондация „Големият бариерен риф“ - благотворителна организация, занимаваща се с опазването на мястото, включено в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. „Този доклад изпраща ясно послание, че Големият бариерен риф – като екосистема, двигател на икономиката и глобално съкровище, е твърде голям, за да се провали“, заяви директорът на фондацията Стив Сарджънт.

„Като най-голямата жива структура на земята и една от най-сложните и разнообразни природни екосистеми, Големият бариерен риф с основание е смятан за безценен и незаменим“, допълни той. Изчисляване на стойността. Използвайки икономическо моделиране, авторите изчислили, че рифът струва 29 млрд. австралийски долара за туризма и 3.2 млрд. австралийски долара за посетителите, които идвали за отмора, като водолазите.

„Индиректната“, или брандова стойност, е изчислена на 23.8 млрд. австралийски долара, включващи австралийците, които не са посетили рифа, но ценят съществуването му. Данните са резултат от шестмесечно изследване на научни и икономически източници и на ново допитване сред повече от 1500 души от 11 страни. Сарджънт заяви, че общата стойност е 12 пъти по-голяма от Операта в Синди. Ръководителят на изследването Джон О’Махъни смята, че резултатите потвърждават „невероятната стойност“ на рифа от гледна точка на биоразнообразието, създаването на работни места и международната репутация.

Масовото избеляване на корали няколко последователни години е увредило две трети от рифа, установиха изследвания през април.

#Големият бариерен риф #цена

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"