Македония иска да има дата за преговори с ЕС

Македония иска да има дата за преговори с ЕС
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Намерението на правителството е до края на годината Македония да получи препоръка за започване на преговори с ЕС, а през следващата година и дата за започване на преговорите", заяви чакедонският премиер Зоран Заев на среща с представители на обществени организации, цитиран от БГНЕС, пише НОВА.

Според него през първия месец правителството направи първата стъпка за постигането на тези цели.

"Показваме ангажимент към ценностите, протягаме ръка за сътрудничество чрез политиките на всеобхватност в държавата, чрез политиките на мостове към съседите и чрез политиката на отвореност към нашите стратегически партньори на ЕС и НАТО. Това се цени от институциите на ЕС, които са готови да ни помогнат да постигнем евроатлантическата интеграция. И ние като правителство осъзнаваме своята отговорност. В процеса на реформи правителството възприема като партньор всички демократични и граждански ориентирани сили в държавата. Това са политици, експерти, видни лица и всеки гражданин, който иска да помогне", каза Заев.

На свой ред вицепремиерът по европейските въпроси Буяр Османи заяви, че външнополитическата обстановка е благоприятна за страната.

"Имаме позитивна политическа обстановка през следващите три шестмесечни цикли, когато ротационното председателство на ЕС ще бъде в ръцете на България, Австрия и Румъния. Паралелно с приоритетните реформи, правителството работи и за премахване на политическите пречки, пред които сме изправени - да приключим с Рамковия договор, който е източник на разногласия вече 20 години, и да приемем закон, който се отнася до езиците", посочи Буяр Османи.

#Македония #Европейски съюз #преговори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"