Министър-председателите на Естония, България и Австрия представиха 18-месечната програма

Министър-председателите на Естония, България и Австрия представиха 18-месечната програма
Източник: НОВА
A A+ A++ A

Министър-председателите на Естония, България и Австрия представиха 18-месечната програма на председателството на Съвета на ЕС, пише НОВА.

Пет са приоритетите - икономическо развитие и растеж, сигурност и миграция, икономически и енергиен съюз, промените на климата и Европа като глобален играч на световната сцена, съобщи министърът за българското председателство на Съвета Лиляна Павлова.

„Тримата премиери обсъдиха приоритетите. Беше изразена ясната воля, че ще работим в партньорство, в духа на търсене на баланс, консенсус и единство по всички важни въпроси”, добави Павлова. Естония поема председателството от 1 юли, а от 1 януари догодина Съветът на ЕС ще бъде оглавен от България. От юли догодина начело на институцията застава Австрия.

„По време на нашето председателство ще трябва да бъдат обсъдени едни от най-тежките за решаване проблеми – като се започне от бюджетната финансова рамка за следващите 7 години или 5+5 години, общия енергиен съюз, Brexit, както и всичко, което нас ни касае – дигитален пазар, растеж, конкурентоспособност, кохезионната политика, членството на Балканите в ЕС”, коментира след срещата с колегите си от Естония и Австрия премиерът Бойко Борисов.

„Тепърва политическите елити в  Западните Балкани трябва да се докажат, за да имат претенциите да влязат в ЕС, това го казах и на Зоран Заев и на Никола Груевски.  В същото време гражданите на Западните Балкани са европейски граждани и ние трябва да има дадем перспектива за по-добър живот”, каза още Борисов.

 

#Естония #България #Австрия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »