Джак Ма прогнозира драстично къса работна седмица

Джак Ма прогнозира драстично къса работна седмица
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Джак Ма може би е типичният пример за ползите от глобализацията – с образования за учител, той основава гиганта за онлайн търговия Alibaba през 1999 г., а сега е милиардер, пише Profit.bg.

Сега той прогнозира друга полза за хората – драстично по-къса работна седмица.

В интервю за CNBC Ма заяви, че в рамките на следващите три десетилетия "хората ще започнат да работят само по четири часа на ден и може би по четири дни в седмицата. Моят дядо работеше по 16 часа на ден, обработвайки земеделска земя и мислеше, че е много зает. Ние работим по осем часа на ден, пет дни в седмицата и мислим, че сме много заети."

Прогнозата на Ма е почти същата като тази на икономиста Джон Мейнард Кейнс от 1930 г., когато той заявява, че след 100 години работната седмица ще е много по-кратка, от порядъка на около 15 часа, тъй като автоматизацията все повече поема материалните нужди на хората.

Според Ма в бъдеще хората също така ще могат да почиват на много повече места."Обикновените хора посещават около 30 места. След 30 години те вероятно ще посещават 300 места", казва Ма. Бившият учител обаче предупреди, че достигането до този етап от бъдещето няма да е приятно, заявявайки, че "следващите 30 години ще бъдат болезнени."

#Джак Ма #работа #прогноза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"