Най-новите блокове на АЕЦ имат защита срещу хакери

Най-новите блокове на АЕЦ имат защита срещу хакери
Източник: iNews.bg
A A+ A++ A

Най-новите блокове в атомните централи вече се изграждат не само с традиционните системи за сигурност, но и с такива срещу хакерски атаки. Това стана ясно по време на IX Международен форум "Атомекспо 2017". Такива вече дори и работят. Примерът е от Нововоронежката АЕЦ в Русия, където преди няколко месеца официално влезе в промишлена експлоатация единственият за момента в света блок от поколение 3+, който е шести за централата. По принцип той е на възможно най-високото ниво по отношение на IT технологиите, но предвид съвременните предизвикателства в него са въведени и допълнителни технологии и системи за защита от злонамерена външна намеса. Чрез тях не се позволява някой да проникне в компютрите на енергоблока нито извън самата централа, нито отвътре, обясни Александър Шутиков, първи заместник-генерален директор по експлоатацията на АЕЦ в концерна "Росенергоатом", който оперира всички руски ядрени централи, пише iNews.bg.

Той поясни, че от една страна блокът на Нововоронежката АЕЦ е защитен предвид факта, че в него са въведени чисто нови и непознати засега информационни технологии за управление. "Предвид това те са неподвластни на хакерски атаки и външни намеси, тъй като работят на съвсем различен принцип", обясни Шутиков. И допълни, че въпреки това помещенията, където се намират системите за управление на реактора и останалите системи са категоризирани по специален начин, така че никой не може да влезе в тях, ако идва извън централата, но също така и ако се намира в нея. Също и по този начин всичките системи на блока са защитени от внасянето в тях по един или друг начин на зловреден софтуер. 

Самият 6-и блок на Нововоронежката АЕЦ представлява огромен скок напред в развитието на ядрените реактори с вода под налягане. На практика новият ВВЕР 1200 е последното еволюционно развитие на типовия ВВЕР-320. Реакторът представлява огромен скок напред както по отношение на активните, така и на пасивните системи за сигурност. На практика материали и елементи, които са взривоопасни или пожароопасни в него вече няма. Включително маслата и водородът, използван досега в генератора за охлаждане, който е запалим, вече е заменен с вода, отбеляза Шутиков. 

Той е значителна крачка в развитието на автоматизацията на ядрените блокове, а също и по отношение на генерираните отпадъци. В 6-и блок на Нововоронежката АЕЦ, благодарение на използваните нови технологии, отделянето на твърди и течни отпадъци е сведено до минимум. Но дори и генерираните, колкото и да са малко, вече се преработват веднага и напълно. Така отпада и нуждата от съхраняването им на площадката на централата, както се практикува при по-старите АЕЦ. 

Шутиков подчерта, че този блок е първият в света, в който са въведени технологии, които да не позволят да се стигне до инциденти от типа на този в японската АЕЦ "Фукушима". Въведените технологии позволяват операторите да могат спокойно да работят в рамките на 24 часа след евентуална авария и всички последици от нея да бъдат ликвидирани в рамките на този срок. Пасивните системи за сигурност на практика вършат почти всичко и то се случва по естествен път, без да е необходима човешка намеса. Освен това, при най-лошия сценарий, при който евентуално се стига до разтопяване на метал от активната зона на реактора или пък на горивото, реакторът разполага с т.нар. уловител на стопилката, който да не позволи то да излезе извън него и да генерира радиация, обясни още Шутиков. 

Друго техническо нововъведение в блока е това, че той е проектиран да може да може да бъде презареждан със свежо ядрено гориво в различни периоди. Заложено е горивната му кампания да продължава между 12 и 24 месеца. Като освен това презареждането може да става и на по-дълъг от най-краткия и на по-кратък от най-дългия.

#АЕЦ #защита #хакерски атаки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »