С театрален фестивал почитат Георги Парцалев в родния му град

С театрален фестивал почитат Георги Парцалев в родния му град
БНТ
A A+ A++ A

С театрален фестивал на самодейните комедийни състави в град Левски почитат обичания актьор и техен съгражданин Георги Парцалев. Дните посветени на актьора се провеждат традиционно в седмицата около рождения ден на големия комик - 16 юни, предаде БНТ.

Всяка година в средата на юни Община Левски и читалището, което носи името на Парцалев, превръщат обичта на хората към великия им съгражданин в празници на изкуствата. Тази година родният град на големия актьор дава поле за изява на самодейни театрални състави от Северна България, носители на отличия от различни форуми. В продължение на пет дни училищни и читалищни театрални формации показват своето изкуство на същата сцена, от
която тръгва звездният път на големия актьор и на която Парцалев често се връща и в годините на най-голяма слава.

Любка Александрова, кмет на Левски: „Този човек наистина ще остане с величието си на един невероятен човек и невероятен артист, какъвто България може би няма да има и не може да има. Огромна привилегия за нас.

Хората в Левски пазят спомена на именития комедиен артист. Паметната плоча на Парцалев на входа на неговия музей в Левски не остава без цветя. Там са показани дарените от майка му след смъртта на актьора икони от личната му колекция, мебели от дома му, костюми от негови роли. За Левски Парцалев е всичко, казват хората.


Тина Карастанева: И радост, и тъга, и настроение, и смисъл за живота.

Цанка Михайлова, актриса в самодеен състав: Заедно с Григор Вачков толкова много са ни гостували, толкова много емоции имаме, толкова много спомени имаме.

Фестивалните дни в Левски продължават до петък, като освен театрални спектакли публиката може да види и емблематични негови филми, както и фотоизложба за творческия му път.

#Георги Парцалев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »