Евростат разясни защо България е алкохолната топ дестинация на Европа

Евростат разясни защо България е алкохолната топ дестинация на Европа
pixabay.com
A A+ A++ A

Вредните навици струват на българите най-евтино спрямо останалите граждани на държавите членки. Това показва изследване на Евростат. Според него алкохолът и тютюнервите изделия у нас се продават на най-ниските цени от всичките 28 държави в Общността. В магазините в България цените на тези стоки са 56% от средните за ЕС. Малко по-скъпо излизат алкохолните напитки и цигарите на унгарците – 67 на сто от средното за Евросъюза. При поляците са 68%, а в съседна Румъния – 69.

Най-високите цени са наблюдавани в Ирландия (175% от средните за ЕС) и Великобритания (162%), следвани на разстояние от трите скандинавски членки – Финландия, (135%), Швеция (128%) и Дания (122%). Трябва да се отбележи, че тези големи ценови различия се дължат основно на различното данъчно третиране на тези продукти в държавите от ЕС, обясняват от Националния статистически институт (НСИ). Вероятно именно това е причината на България да се гледа като алкохолната дестинация на Евросъюза, тъй като очевидно на гражданите на най-западните и най-северните държави-членки им излиза значително по-евтино да пият и пушат по нашите курорти.

Още повече, че и цените на ресторантите и хотелите също са най-ниски в нашата страна. Според изследването на Евростат в тази категория страната ни отново е в дъното на таблицата. У нас те струват 44% от средното за Евросъюза. В Румъния, макар също да е доста евтино, отново е по-скъпо – 53 на сто от средното за 28-те. В Чехия пък цените в хотелите и ресторантите са 56% от средните. Точно обратното се наблюдава в Дания – най-скъпата дестинация в това отношение – 150 на сто от средните цени в ЕС. В Швеция пък нивото е 144 на сто. Поради драстичната разлика и в това отношение, България отново е най-конкурентната дестинация за туризъм. А при положение, че западняците могат и да се напият на най-ниските цени, става съвсем ясно не само защо гражданите на по-старите страни-членки ни познават най-вече като дестинация за алкохол и купон, а и каква е причината у нас да идват предимно по-бедните западняци.

Не така обаче стоят нещата по отношение на храните и безалкохолните напитки. Докато доходите ни остават на най-ниското ниво в ЕС, то да си напазаруваме основни продукти от магазина не е най-евтино. Оказва се, че има страни, където въпреки по-високите заплати от у нас, храната струва по-евтино. През 2016 г. ценовото равнище на сравнима кошница от стоки в група "Храни и безалкохолни напитки" в ЕС е повече от 2 пъти по-високо в най-скъпата страна в ЕС по отношение на най-евтината. Ценовите равнища са в диапазон от 62% от средното за ЕС равнище в Полша и Румъния до почти 150% от средното в Дания (148%), следвана от Швеция (126%), Австрия (123%), Люксембург (121%), Ирландия и Финландия (по 120%).

Не толкова драстични са разликите в цените в държавите членки, когато става дума за техника. Потребителската електроника е група от продукти, в която цените се различават най-малко между държавите в ЕС. И варират от 86% от средното в Полша до 115% в Дания. Облеклата са друга група от продукти, показваща по-малки различия в цените между

28-те. Като най-ниски са отново у нас - 81% от средното за ЕС, а най-високи - в Швеция – 136 на сто. В групата на транспортните превозни средства за лично ползване разликите между страните са от 78% в Чешката република до 119% в Холандия с изключение на Дания, която е със 146% от средното за ЕС ниво.

Източник: iNews.bg

#Евростат #България #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »