Царско пиршество за рождения ден на Симеон Сакскобургготски

Царско пиршество за рождения ден на Симеон Сакскобургготски
Източник: Youtube
A A+ A++ A

По повод 80-тия рожден ден на Симеон Сакскобургготски в двореца „Врана” ще гостуват членове на кралски фамилии от цяла Европа. На събитието са поканени и представители на държавната и местна власт в България, съобщават от Kingsimeon.bg, цитирано от НОВА.

Сакскобургготски събира и бившата парламентарна група на НДСВ, министрите от неговото правителство, управлявало в мандата 2001-2005 г., общественици, бивши политически партньори, представители на бизнеса.

Почти цялото семейство на Симеон Сакскобургготски ще е тук за юбилея. От САЩ вече пристигна сестрата на Симеон - Мария-Луиза. Ден преди юбилея ще дойдат децата и внуците. Те не са се събирали тук от 10 години, когато беше честването на 70-ата годишнина на Симеон II. Ще отсъства Тирсо –малкият син на княз Кубрат и княгиня Карла, който по това време има изпити. Точно на 16 юни важен изпит има и техният среден син Лукас, който е студент по медицина.

Още през януари тази година Симеон Сакскобургготски изпрати писма до кралските фамилии в Европа, в което ги е уведомил, че се налага да ограничи гостите до родени през 1937 г. негови връстници. Изключение правят само наследниците на кралските фамилии на Балканите. Това се налага тъй като присъствието в България на кралски двойки от действащи монархии е свързано с ангажиране на държавните институции и засилени мерки за сигурност на държавно ниво. А организираният прием е частен. За разлика от съседните ни държави, където кралските семейства работят заедно с висшите държавни институции в подобни случаи, у нас няма такава практика.

Сред гостите от чужбина ще бъдат принцеса Маргарита и принц Раду от Румъния, принц Александър и принцеса Катарина от Сърбия, принц Никола от Черна Гора, принц Лека от Албания със съпругата му- принцеса Елия, както и Осман Салаххадин Османоглу – единственият жив пряк потомък на турските султани Мурад V и Мехмед V.

От Испания ще пристигнат кралица София и сестра й принцеса Ирина. Крал Хуан Карлос, който също ще навърши 80 години след 7 месеца, няма да има възможност да присъства. Австрийската ерцхерцогиня Елена също ще уважи юбилея. Тук ще бъде и принц Андреас Сакск-Кобург-Гота, който е доайенът на фамилията. Той ще пристигне със специален самолет директно от град Кобург, Германия. Сред гостите ще бъде и принц Тусун от Египет, който е бил съученик на Симеон II в прочутия „Виктория Колидж” в Александрия. От поканените ще отсъства княз Карел Шварценберг, който беше външен министър на Чехия. Той е връстник на Симеон Сакскобургготски и негов близък приятел. За съжаление, няма да пристигне, поради факта, че точно на 16 юни в Чехия започват национални тържества по повод 400 години от основаването на династията Шварценберг в Бохемия. Своите извинения вече поднесе и норвежката кралска двойка – Техни Величества Крал Харалд V и Кралица Соня, които през този месец посещават всички провинции в страната по повод общия им 80-годишен юбилей.

На 16 юни в катедралния храм „Св.Александър Невски” ще се състои Благодарствен молебен, възглавяван от Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и Високопреосвещените Митрополити на Светия Синод.

 

#Симеон Сакскобургготски #рожден ден

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »