„Дер Щандарт“: Тъмното минало на Борисов стигна и до Брюксел

„Дер Щандарт“: Тъмното минало на Борисов стигна и до Брюксел
За втори път иначе приказливият български премиер отказва да коментира случая, посочва авторитетното австрийско издание. Снимка: AP
A A+ A++ A

Съмненията, че българският премиер Бойко Борисов е имал връзки с подземния свят, стигнаха и до Брюксел, пише австрийският вестник „Дер Щандарт“.

„Това обвинение се повдига вече за втори път. И за втори път иначе приказливият български премиер отказва да коментира случая“, посочва авторитетното издание, цитирано от „Дойче веле“.

Вестникът посочва, че независими журналисти дадоха българския премиер Бойко Борисов на новосъздадената европейска комисия „Антимафия“, като причина за това е неговото тъмно минало.

За връзките на настоящия български премиер с организираната престъпност се разбра от депешите, изпращани от София до Вашингтон и публикувани от „Уикилийкс“, подчертава австрийското издание „Дер Щандарт“.

В тези депеши бившият американски посланик Джон Байърли информира за тъмните епизоди от миналото на Борисов и връзките му с организираната престъпност, пише и сайтът за разследваща журналистика и български партньор на „Уикилийкс“ „Биволъ“.

По-късно данните за Борисов са били проучени и потвърдени от източник с псевдонима „СИМО“, а неотдавна германският „Тагесцайтунг“ разкри, че зад този псевдоним се крие не друг, а американското ЦРУ, припомня „Дер Щандарт“.

Публикуваните от „Уикилийкс“ депеши свързват Борисов с контрабанда на метаамфетамини в огромни размери, нелегални сделки с горива в схема с „Лукойл“ и пране на пари през СИБАНК, която тогава е била управлявана от приятелката на българския премиер Цветелина Бориславова, пише още австрийското издание.

Независимите български журналисти твърдят още, че информациите за Борисов идвали не само от свидетели от престъпния свят, но и от представители на Европол и на европейската служба за борба срещу измамите ОЛАФ.

Специалната европейска комисия по въпросите на организираната престъпност, корупцията и прането на пари (CRIM) е сезирана от журналистите Атанас Чобанов, основател на „Биволъ“, Асен Йорданов, награждаван в Германия за разследваща журналистика, и от правозащитника Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“.

Набеденият български премиер обяви, че няма да отговаря на обвиненията, а ще остави за него да говори това, което той прави за страната си.

За втори път Борисов попада в подобна неловка ситуация. През 2007 година американското списание „Конгрешънъл куортърли“ обвини тогавашния кмет на София Борисов, че имал връзки с мафията и че бил „свързан с 30 неразкрити убийства“.

Тогава американското издание се позова на резултатите от разследване, извършено съвместно с неназована швейцарска банка. Тогава Борисов, който иначе е доста приказлив, също отказа да коментира обвиненията, подчертава „Дойче веле“.

Специалната комисия по въпросите на организираната престъпност, корупцията и прането на пари към Европейския парламент беше създадена през март тази година. Дейността й се ръководи от Соня Алфано, която е от групата на либералите и демократите в Европейския парламент.

#Бойко Борисов #премиер #Брюксел #Антимафия #Уикилийкс #София #Вашингтон #Джон Байърли #посланик #Цветелина Бориславова #СИБАНК #Лукойл #СИМО #ЦРУ #ОЛАФ #Европол #CRIM #Атанас Чобанов #Асен Йорданов #Германия #Петър Пенчев #Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская" #Европейския парламент #Соня Алфано

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори