Гъбички по ноктите – медикаментозно лечение

Гъбички по ноктите – медикаментозно лечение
A A+ A++ A

Когато вече се налага да обуете отворени обувки, ще ви се иска да се отървете от загрубялата кожа и гъбичките по ноктите. Има редица локални средства, които се рекламират и ви гарантират перфектни ходила за броени дни, но на практика проблемите по ходилата не се решават толкова лесно.

Антимикотиците са лекарствената група, която е предназначена за лечение на гъбичните инфекции. Предлагат се под формата на кремове без лекарско предписание, но на практика като локално приложение не дават задоволителни резултати при засягане на ноктите. Вашият лекар може да ви предпише антимикотик през устата, който ще реши проблема с гъбичките окончателно. Но лечението изисква внимание поради някои особености:

  • Лечебният курс при микози на стъпалото и областите между пръстите е около 3 седмици, а на онихомикозите (гъбички по ноктите) е поне 2 месеца.
  • Поради особености в метаболизма на антимикотиците оптимални ефекти при лечението на кожни гъбични инфекции се наблюдават 2 до 4 седмици след края на лечението, а при инфекции на ноктите 6 до 9 месеца след края на лечението.
  • Резултат от лечението се постига при израстването на новия нокът. Т.е. видимият резултат ще е налице едва когато нокътят израсте, а заразената част бъде премахната, което предполага поне 4 месеца.
  • Лечението с антимикотици изисква проследяване на чернодробната функция (изследване на чернодробните ензими на пациента) преди и по време на лечението през определени интервали, тъй като при тази група медикаменти може да се наблюдава като нежелана лекарствена реакция увреждане на чернодробната функция.
  • Ако имате някои придружаващи заболявания или приемате други лекарства, вашият лекар може да прецени, че антимикотиците не са подходящи за вас.
  • След приключване на лечението възможно е да се заразите отново, ако краката ви се изпотяват и не носите подходящи обувки.

Използвани са някои данни на Изпълнителна агенция по лекарствата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"