Механизми за подпомагане всички децата да ходят на училище

Механизми за подпомагане всички децата да ходят на училище
pixabay.com
A A+ A++ A

Най-голямата загуба на обществено благосъстояние е ранното отпадане на децата от училище. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, предаде БГНЕС. Министър Вълчев участва в национална среща-дискусия на тема „Мерки за обхващане, задържане и превенция на отпадането на деца и ученици в детските градини и училищата. Ефективно взаимодействие между институциите“. Освен него в дискусията взеха участие вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на вътрешните работи Валентин Радев, заместник-министрите на финансите Кирил Ананиев и на образованието - Деница Сачева, кметът Йорданка Фандъкова, учители, директори, синдикални и неправителствени организации.

Акцентът в дискусията е междуинституционалното взаимодействие, защото в България все още не успяваме да реализираме главната цел – обхващане на всички деца и ученици в образователните институции. По тази причина е необходимо взаимодействие, което би имало силна добавена стойност по отношение на резултатите. Общините и образователните институции са тези, които в най-голяма степен са ангажирани с проблема, но понякога те остават сами и се нуждаят от помощта на МВР, на социалните институции и общините. В срещата участваха министри, учители, НПО. В срещата участваха министри, учители, НПО. 

„По отношение на взаимодействието трябва да направим механизъм за съвместна работа на институциите.

Този механизъм има за цел да подпомогне образователните институции да обхванат децата. Намерението ни е още през юли да имаме такъв регламентиран механизъм. Той ще бъде под координацията на вицепремиера Томислав Дончев на национално ниво. На регионално ниво под координацията на началниците на регионалните управления по образованието“, заяви министър Вълчев. Той обеща МОН максимално да използва партньорите, които има на терен – НПО и общините.

„Най-важният ни участник в този механизъм са общините, ще разчитаме много на кметовете и общинските администрации, за да бъде реализирана тази политика“, каза просветният министър и подчерта: „В правителствената програма е записано, че държавата с всичките си инструменти и институции ще работи за постигането на целта всички деца да посещават училища“.

#училище #деца #ученици

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"