Какво показва изследването на млечни продукти (ВИДЕО)

Какво показва изследването на млечни продукти (ВИДЕО)
Източник: pixabay
A A+ A++ A

За първи път в ефир - първи резултати от изследванията ядем ли второ качество храни в сравнение с други европейски държави, пише НОВА. Какво показва изследването на млечни продукти, което репортерът Георги Георгиев направи в рубриката „На твоя страна”? 

Експерти от Агенцията по храните навлизат в последния, най-важен етап, който е най-сложен и отнема най-много време - на лабораторните изследвания. Георги Георгиев отиде в една от лабораториите на БАБХ, където показва как започва изследването на млечните продукти – една от петте групи, които ще бъдат подложени на сравнителни анализи.

Именно тези изследвания ще покажат има ли разминаване между качеството на хранителните продукти, които купуваме от магазините у нас, и същите храни на европейския пазар – в Германия или Австрия, например. Именно от тях бяха закупени проби от над 30 продукта, които ще бъдат подложени на всякакъв тип изследвания и в България. Бяха закупени продукти от пет групи - месни и млечни, безалкохолни напитки, сокове, детски храни, шоколадови изделия. Всеки един продукт, който ще се подложи на сравнителен анализ, първо се завежда в приемна в Националния център по безопасност на храните. Там се преглежда в какво състояние постъпват продуктите и се изяснява въпросът какво точно ще се изследва.

Изпитванията трябва да потвърдят състава на всеки продукт, изписан на етикетите. През последните дни експертите сравняват именно какво пише на опаковките на всички групи храни. Екипът на проф. Христо Даскалов проверява има ли и други разминавания. Тестват се млечни продукти показател по показател. На сравнителен анализ са подложени продукта – масла, маргарин, кашкавал и различни сирена. За да са максимално обективни резултатите, всяка проба е маркирана със специален код, без да се знае какъв продукт стои зад него.

За да се измери всеки един показател, са нужни няколко дни. След това ще стане ясно и доколко информацията от етикетите съвпада с резултатите от лабораторните изследвания. Дали е така – ще покажат сравнителните тестове на пробите. По-важното е, че ще стане ясно второ качество ли е храната, която достига до трапезата ни.

По отношение на етикетите на продуктите няма съществени различия, коментира за „Здравей, България” д-р Камен Николов от БАБХ. Засега не са открити съществени отклонения, те са съвсем минимални. Трябва обаче да се изчакат всички анализи, за да се обобщят резултатите. Крайният срок, когато ще стане ясно дали има разминаване в качеството на храните у нас и в чужбина, е 22 юни.

 

#проверка #храни #млечни продукти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »