Къде се пазят живи българските народни традиции

Къде се пазят живи българските народни традиции
БНТ
A A+ A++ A

С химна на република България започна четвъртия фолклорен фестивал в село Искрец, с които организаторите искат да запазят живи българските народни традиции. Тази година събитието съвпадна и със събора на селото. "Фолклорни ритми в полите на Балкана" събра танцови състави от областите Петрич, Банкя и Перник. Сред танците, които представиха имаше шопски и влашки народни танци. "Мистерията на българските гласове" отново остави зрителите без дъх, предаде БНТ.

С всяка година се събират все повече любители на българския фолклор твърдят организаторите. Затова те канят разнообразни състави от цяла България като всеки от тях печели и специална грамота за своето участие.

Васил Дойчев - председател на читалище "Възраждане" в с. Искрец: Целта на този фестивал е съхраняване на българската народна музика.

Рангел Вангелов - хореограф и водещ на фестивала: Тук са едни от най-истинските фолклорни групи, които пристигат от дефилета и от населени места, където на практика носят много хубав фолклор.

Елена Божкова - солистка на "Мистерията на българските гласове": За втора година сме на този прекрасен фестивал, който събира едно голямо множество от хора, които имат нужда от този фолклор, от тези песни, от тези танци, от тази багра на костюми, на състави.

Един от най-възрастните участници във фестивала Ангел Дилгеров признава, че е преоткрил българския фолклор преди година и половина и това го кара да се чувства по-млад.

Ангел Дилгеров: Искам да ви кажа, че преоткрих живота си. Не съм пропуснал сряда и петък. Едно от най-големите удоволствия в живота ми е това да дойда, да потанцувам, да поиграя. Забравям всичко.

Маряна - танцов състав "Церовче": На всички ни харесва. Заедно сме един колектив и това ни обединява по всякакъв начин.

Ралица Кирова - танцов състав "Който може го може" с. Искрец: За нас танците са нещо, което ни зарежда, нещо с което отпускаме и се забавляваме.

Имената на съставите са не по-малко зареждащи и ободряващи от самите танци - "Който може го може" и "Голем мерак" са само част от закачливите имена на фолклорните групи включили се във фестивала.

Тошко Тодоров - ръководител на танцови състави от с. Искрец и гр. Своге: "Голем мерак". Мерака не може да бъде друг. Той е само голем. Мерака е по това, с което се занимаваме. Мерак по танците, фолклора, въобще всичко българско.

Участниците се надяват догодина да се срещнат на същото място в още по-голям състав.

#народни танци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »