Колкото повече сечем дърветата, толкова по-горещо ще става

Колкото повече сечем дърветата, толкова по-горещо ще става
Pixabay.com
A A+ A++ A

Изследване, публикувано в списание „Нейчър“, показва, че намаляването на зеленината в градовете допринася за повишаване на температурите в тях и съответно – засилване на глобалното затопляне, предаде БГНЕС. Под въздействие на глобалното затопляне и феномена „градски топлинни острови“ средните температури в големите градове може да се увеличат със 7-8 градуса до 2100г., сочи изследването.

Тези прогнози се базират на продължаващо увеличение на емисиите на парникови газове. Около 5 градуса от това увеличение на температурите ще се дължи на глобалното затопляне, а останалите – единствено на намаляването на зеленината в градовете за сметка на бетона и асфалта. Това допълнително повишаване на температурите в градовете води до увеличаване на разходите за енергия за охлаждане на сградите, до рискове от санитарен характер, до по-замърсен въздух, до по-ниско качество на водата и не на последно място – до понижаване на продуктивността на труда.

Учените са изчислили и цената на тези негативни промени. Средно засегнатият град сред проучваните 1692 града, ще губи между 1.4 и 1.7% от БВП годишно до 2050 г. и между 2.3 и 5.6% от БВП до 2100г. „За най-засегнатия град тези загуби могат да достигнат до 10.9% от БВП до 2100 г.


#парникови газове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"