„Северен поток 2“: Повече газ за Европа, за сметка околната среда

„Северен поток 2“: Повече газ за Европа, за сметка околната среда
pixabay.com
A A+ A++ A

Проблемите около изграждането на газопровода „Северен поток 2“, чрез който да бъде доставян природен газ от Русия за Европа през Балтийско море, отдавна са легендарни. Сега вътрешни документи от руските правителствени кръгове, които са на разположение на редакцията на австрийския вестник Der Standard, показват как страната ще се справи с възникналите проблеми при строителството на газопровода, предаде агенция "Фокус".

Със „Северен поток 2“ от края на 2019 г. теоретично би трябвало да се удвои размерът на доставките на природен газ от Далечния север на Русия да Грайфсвалд в Германия, достигайки 110 милиарда кубически метра годишно. За финансирането на 1200-километровия газопровод, чиято цена възлиза на малко под десет милиарда евро, е ангажиран австрийският концерн „ОМВ“. Финансовата тежест все пак ще бъде поделена между „Юнипер“, „Шел“ и „Енжи“.

За да не излязат разходите извън контрол, би следвало да бъде избран възможно най-краткият маршрут за пренос на горивото, който обаче минава през природен резерват на Кургалския полуостров и поради тази причина бе наложено той да бъде променен.

Документи показват обаче, че „Газпром“ ще се придържа към планираното трасе, дори и ако в сегашната ситуация това да изглежда незаконно. Но положението може да бъде променено – чрез изменения на руските закони за околната среда или чрез преразглеждане на границите на природния резерват.

#газ #„Северен поток 2“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »