Арестуваха бившия ректор на Средиземноморския университет в Турция

Арестуваха бившия ректор на Средиземноморския университет в Турция
YouTube
A A+ A++ A

Екипи на Отдела за борба с контрабандата и организираната престъпност на полицията в провинция Анталия задържаха бившия ректор на Средиземноморския университет (СУ) проф. д-р Исрафил Куртджепхе, съобщи електронното издание на вестник "Сабах".

Операцията е започнала по указания на Главната републиканска прокуратура в Анталия и с разрешение на Четвърти състав на дежурния наказателен съд в средиземноморската провинция. Бившият ректор е задържан в дома му в околия Коняалтъ, където е извършен и детайлен обиск. Преминал е през задължителния медицински преглед и е закаран за разпити в Дирекцията по сигурността.

Проф. д-р Исрафил Куртджепхе е ректор на СУ от август 2008-ма до ноември 2015-та година. Заради водено срещу него разследване е отстранен от заеманата длъжност 6 месеца преди изтичане на мандата и му е забранено да преподава с решение на Висшия учебен съвет на Турция.

Освен това, бившият ректор е с военен произход. Служил е и е преподавал във военния лицей „Кулели” в Истанбул със звание лейтенант, посочва още изданието.

След опита за преврат в Турция от 15 юли м.г., именно военният лицей „Кулели” на азиатската част на Истанбул, е сред разформированите и закрити военни учебни заведения и поделения. Военният лицей съществува още от османско време и от тогава е една от ковачниците на сержантския състав в турската армия, както и начална стъпка в развитието на голяма част от офицерския състав.

#Турция #арест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"