Ако не продадем "Белене", строим 7-ми блок на "Козлодуй"

Ако не продадем "Белене", строим 7-ми блок на "Козлодуй"
YouTube
A A+ A++ A

Плановете за изграждане на 7-ми блок в АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат рестартирани, ако не се намери инвеститор, който да купи проекта за АЕЦ "Белене". Това обяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на парламентарния контрол, цитирана от Фокус.

Тя обясни, че до края на септември БАН ще изработи технико-икономически анализ, който трябва да даде отговор на въпроса необходима ли е на страната втора атомна централа.

Петкова се обяви за стартиране на публична и прозрачна процедура по приватизиране на проекта. "Надявам се, че по този начин ще намерим такъв инвеститор. Ако няма такъв инвеститор, ще се търси друго решение – може би със 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", каза тя.

Също до края на септември България очаква да получи цялото произведено оборудване от Русия. "До момента ние имаме 3 млрд. лв. на българските данъкоплатците, които са вложени в този проект – в площадката 1,4 млрд. лв. и 1,176 млрд. лв., които платихме преди броени месеци за оборудването", посочи Петкова.

Тя е изпратила писма до всички парламентарни групи, в които ги кани да посочат свои експерти, които да участват в изработването на нова национална енергийна стратегия, която ще даде визията за развитие до 2030 г. с хоризонт до 2050 г.

#БАН #АЕЦ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници