Бащата на камикадзето от Манчестър бил шеф в полицията в Триполи

Бащата на камикадзето от Манчестър бил шеф в полицията в Триполи
YouTube
A A+ A++ A

Бащата на атентатора от Манчестър е членувал в групировка, борила се срещу Муамар Кадафи. Тя е действала в Либия през 90-те години. Тогава Рамадан Абеди е бил активен член на Либийска ислямска бойна група, предаде АФП, цитирайки Ахмед бен Салем, говорител на силите за сигурност в Триполи, предаде iNews.bg.

"Да, той беше член на Либийската ислямска бойна група", която се бореше срещу режима на Муамар Кадафи, заяви говорителят за Рамадан Абеди, който беше арестуван вчера в либийската столица, предаде бТВ. Неговият син, Салман Абеди, е предполагаемият извършител на терористичния акт в Манчестър, отговорността за който пое "Ислямска държава".

Преследван от режима на Кадафи, също като останалите членове на Либийската ислямска бойна група, Абеди е получил убежище във Великобритания. През 2011 г. той се е върнал в Либия, за да воюва на страната на бунтовниците срещу силите на Кадафи по време на бунта, съобщават британски медии.

След падането на режима на Кадафи, Рамадан Абеди е заемал отговорен пост в дирекцията на полицията в Триполи, добави Бен Салем, но не съобщи дали бащата на атентатора все още заема този пост. "Разследването продължава. Той е подложен на разпит от съответните служби. Не мога да съобщя повече подробности", каза говорителят.

Либийската ислямска бойна група е сформирана в Афганистан в началото на 90-те от либийци, които искали да се борят срещу съветските войски. Те останали в страната и след оттеглянето на съветските военни. Създаването на групата е обявено официално през 1995 г., с единствена цел свалянето на режима на Муамар Кадафи.

 

#Рамадан Абеди #Салман Абеди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"