Жълт код за валежи в 18 области за утре

Жълт код за валежи в 18 области за утре
Източник: pixabay
A A+ A++ A

През следващото денонощие над Западна и Централна България ще бъде облачно и с валежи от дъжд, на отделни места значителни. Над източните райони от страната облачността ще е разкъсана, а в отделни райони е възможно да превали. Ще духа слаб север-северозападен вятър, в Източна България - източен. Максималните температури ще са предимно между 15 и 20 градуса, предаде Дарик.

Жълт код заради очаквани обилни валежи е обявен за 18 области в страната за петък - 26 май. Това показва справка на страницата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. Предупреждението е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил, Перник, София област и София град.

В тези райони се очакват количества на валежа между 10 и 20 л./кв.м, в отделни райони до 40 л./кв.м. Атмосферното налягане е малко по-ниско от средното за месеца и ще остане без съществена промяна. Зелен код е в сила за източните райони. 

В планините също ще има валежи, в отделни райони - интензивни и придружени с гръмотевици. Над 2200 м дъждът ще се примесва със сняг. Ще духа до умерен югоизточен вятър, който постепенно ще се ориентира от североизток. Максималната температура на височина 1200 м ще е около 10 градуса, на 2000 м - около 5 градуса.
 
Над Черноморието облачността ще е разкъсана, в отделни райони е възможно да превали. Ще духа слаб вятър от изток-югоизток. Максималните температури на въздуха ще са 17-19 градуса. Температурата на морската вода е 17-18 градуса, вълнението на морето ще бъде 2 бала.

#Черноморието #дъжд #НИМХ #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"