След подписка закриват интерната в с. Драгоданово

След подписка закриват интерната в с. Драгоданово
бТВ
A A+ A++ A

Социално-педагогическият интернат в сливенското село Драгоданово ще бъде закрит, съобщи в Сливен Деница Гешева, заместник-министър на образованието, предаде бТВ.

Това ще стане следващата учебна година. 16 момчета ще бъдат настанени в подобно изправително заведение във Варненци, а съдбата на едно момиче ще бъде решена по-късно, уточни Гешева.

Останалите или навършват пълнолетие или са с изтичащи възпитателните мерки, допълни заместник - министърът. На всяко дете ще бъде и изготвена индивидуална оценка, която ще определи къде да бъде насочено то.

Общо 37 деца до 18 години са настанени в интерната в Драгоданово. Неговото бъдеще бе обсъдено днес в Сливен на работна среща, свикана по настояване на националния омбудсман Мая Манолова.

Нейна е и инициативата за закриване на социалното заведение. Манолова бе категорична, че трябва да бъде изготвен план за закриване и на останалите пет интерната в страната, а децата от там трябва да бъдат настанени в приемни семейства, в центрове за социална адаптация и само в краен случай – в друг интернат.

Поводът за срещата в Сливен бе подписка на жителите на село Драгоданово за закриване на интерната.

Местните жители я започнаха, след като 63-годишен мъж от селото загина при инцидент, в който бе замесено 13-годишно момиче от интерната. Според жителите на селото настанените в интерната деца крадат, държат се непристойно, вандалстват и проституират.

#интернат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"