Швеция прекрати 7-годишното разследване срещу Джулиан Асанж

Швеция прекрати 7-годишното разследване срещу Джулиан Асанж
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Главният прокурор на Швеция Мариан Ню реши да прекрати 7-годишния казус по обвиненията в изнасилване срещу Джулиан Асанж, съобщава „Гардиън“. По думите на Ню причината за това е липсата на съдействие от страна на Еквадор, пише Труд.

Основателят на Уикилийкс, заплашен от екстрадация в Швеция заради обвиненията, се укрива в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г. Сега след края на разследването той условно може да напусне пределите на посолството. В такъв случай обаче английските власти ще задържат Асанж, защото има друго издадено съдебно постановление по негов адрес за по-дребно нарушение, информира още „Гардиън“. Също така решението на шведския прокурор трябва да бъде одобрено от английския съд.

По тази причина Асанж, представляван от адвокатите си, отказва да напусне еквадорското посолство от опасения за възможна екстрадация в САЩ, където ще бъде съден за изтичането на хиляди секретни и дипломатически документи в интернет. В тази връзка американският министър на правосъдието Джеф Сешънс е изразил мнение, че арестуването на Асанж е „приоритет“. Официално в САЩ все още не са повдигнати обвинения, но се предполага, че те са в процес на изготвяне.

През февруари 2016 г. работната група на ООН за неправомерните задържания обяви, че престоят на Асанж в сградата на посолството представлява „произволно задържане“ от страна на Великобритания и Швеция и настоя за премахване на заповедта за арест – решение, което и двете държави отказаха да приемат. Адвокатите на австралиеца посрещнаха с радост новата позиция на прокуратурата, посочвайки, че това е „край на неговия кошмар“, предаде БГНЕС.

„От дълго време чакаме това решение“, заяви Кристоф Марчан, член на правния екип на Асанж. Според него клиентът му е „жертва на огромна процедурна злоупотреба“ и в момента неговите защитници обсъждат как ще повлияе решението върху съдбата му. Друг негов адвокат – Жулиан Бранко заяви, че е възможно Асанж да поиска политическо убежище във Франция. „Смятам, че Франция трябва да подходи отговорно към този въпрос и да предостави политическо убежище“, заяви той. До момента самият Асанж не е коментирал решението директно.

След като научи новата позиция на прокуратурата адвокатът на жената, обвиняваща основателя на „Уикилийкс“ заяви, че тя е „шокирана“, а самото решение е „скандално“. „Скандално е, че предполагаем изнасилвач може да избяга от правосъдието и така да избегне съда... моята клиентка е шокирана и никакво решение (за прекратяване на разследването) не може да промени“ мнението й, че Асанж я е изнасилил, каза адвокат Елизабет Фриц в изявление. В същото време днес беше и крайният срок, в който прокуратурата в Стокхолм трябваше или да поднови, или да оттегли заповедта за арест. Миналия месец шведският адвокат на Асанж подаде нов иск за оттегляне на разпореждането, след като правосъдният министър на САЩ Джеф Сешънс заяви през април, че арестуването на австралиеца ще е приоритет за Вашингтон. 

Адвокатът на Асанж Жулиан Бранко заяви, че клиентът му е подал молба за убежище във Франция след прекратяването на незаконното преследване на Швеция, предаде РИА новости. "Той (Асанж) ще се опита да поиска от Франция да направи този жест и да осигури защита от съдебното преследване от страна на САЩ", коментира Бранко.

Според адвоката, основателят на Уикилийкс има всички основания да смята, че ще бъде екстрадиран в САЩ, ако напусне сградата на дипломатическата мисия на страните от Латинска Америка. "Имаше заплахи да осъдят Асанж, включително и от Доналд Тръмп преди няколко седмици", коментира Бранко.

По-рано през 2015 г. Асанж е изпратил отворено писмо до тогавашния френски президент Франсоа Оланд и е помолил за политическо убежище. Като допълнение, основателят на Уикилийкс се позова на факта, че продължителното му присъствие в сградата на посолството, представлява опасност за физическото и психическото му здраве.

Малко след това Елисейския дворец отхвърли искането му. Сега, казва адвокатът, остана само да се надяваме, че позицията на новия президент Еманюел Макрон ще бъде различна.

Междувременно британският премиер Тереза Мей се дистанцира от необходимостта да се вземе решение за бъдещето на основателя на Уикилийкс, след като шведската прокуратура спря разследването срещу него. "Всяко решение на Асанж е в сферата на компетентността на полицията", каза Мей в Шотландия.

След като новината за делото беше оповестена, властите в Лондон коментираха, че ако Асанж напусне посолството ще бъде арестуван отново. Причината за ареста ще остане валидна заповед, след като той е отказал да се яви в британския съд през 2012 г.

 

#Швеция #ООН #Джеф Сешънс #Уикилийкс #Еманюел Макрон #Франсоа Оланд #Тереза Мей #екстрадация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »