148885 статии       |       371 интервюта       |       1500 снимки       |       38091 абоната       |      
USD 1.64286| EUR 1.95583| GBP 2.21649|
In English На русском
София
16°
Пловдив
18°
Варна
17°
Вход Форум

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитТурция

Размер на шрифта:   

Над 13 хил. квестори следят за реда на матурата по български език и литература днес

19 май 2017, петък / 09:23; Коментари: 0
Send to Kindle
Над 13 хил. квестори следят за реда на матурата по български език и литература днес
Източник: pixabay

Общо 13 500 квестори ще следят за реда при провеждането на държавните зрелостни изпити, а в залите е осигурено видеонаблюдение. Всички места са номерирани и за всеки ученик е определено конкретно място. За първи път тази година матурите ще се оценяват електронно в 41 центъра, пише Труд.

За втората матура, която ще се проведе на 22 май, са определени близо 13 хил. квестори. Те ще бъдат по двама в изпитна зала, а освен това ще има по двама в коридорите, както и на входа на училището, допълват от Министерството на образованието и науката, предаде 24 часа.

На държавните зрелостни изпити имат право да присъстват като наблюдатели и до трима представители на родителите на учениците от училището, в което имат изпит. Те са определени 30 дни преди изпитния ден от училищното настоятелство, а за училищата, в които няма настоятелства - от родителите на учениците в 10-ти и 11-ти клас.

На изпита по български език и литература ще има 4049 камери, а на втория държавен зрелостен изпит - 4147. Общо 50 представители на МОН и на регионалните управления на образованието ще наблюдават изпита в реално време, като могат да сменят училища и зали. Няма да има зала, за която да не е осигурено видеонаблюдение.

От Министерството информират още, че първият зрелостен изпит ще се състои в 663 училища в общо 4099 зали, а вторият - в 604 училища в 4147 зали. Всички места в класните стаи са номерирани и за всеки ученик е определено конкретно място. Системата за наблюдение има индивидуален мониторинг на всяко от местата и може да направи компютърен анализ при случаи на преписване. Новост за тази година е, че има 20 мониторингови центрове в цялата страна. Създадени са и мобилни групи със специализирано високотехноогично оборудване, които да наблюдават процеса, а нова мярка за сигурност са и модулите на матурите.

11 718 750 са възможните комбинации на изпита по български език и литература, допълват от Министерството.

Изпитът започва точно в 8.00 часа и е с продължителност четири астрономически часа. Учениците трябва да се явят 30 минути преди началото. Длъжни са да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита. Зрелостниците трябва да пишат само с черен химикал. Изпитът по български има три модула - първият трае един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул

Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100.

За да се избегне възможността за преписване вариантът за всеки следващ модул ще се съобщава след приключване на предходния, а ученикът няма да има право да работи по приключен вече модул. Така темата, върху която ще работят зрелостниците, ще се разбере около 10.00 часа.

Реклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Коментирай | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Още по темата:
Тагове:
Реклама:
Реклама:
Няма мнения по темата

Публикувайте отговор »

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО

Абонирай се за ключова
дума по e-mail