България иска над 400 млн. евро от ЕС за външната граница

България иска над 400 млн. евро от ЕС за външната граница
Източник: YouTube
A A+ A++ A

България е поискала над 400 милиона евро от бюджета на ЕС за охрана на външната граница и мерки по миграцията в следващите 10 години, съобщи пред журналисти в Брюксел министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от БНР, пише Труд.

На двустранна среща с комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос Радев е поискал отсрочка за усвояването на вече отпуснатите за границата 160 милиона евро. "Ние искаме за 10-годишен период над 400 милиона евро още, но въпросът, който ми зададе тука и Аврамопулос, е: „Ама какво правите с първите 160?“ Ние говорихме и върху това. Даже го помолих, ако може да ни съдейства. Той обеща", коментира министърът.
 
Радев допълни, че има процедури, по които може и да се съдейства за удължаване на срока. "Знаете, че той е до 01.01 – 101, и до Нова година – останалите 59 милиона евро. Има добронамереност, но те очакват съответните стъпки и отсреща да виждат разбиране.“, обясни министър Радев.
 
По думите на Радев този въпрос се отнася също за Гърция и Италия, а може би частично и за Франция. Държим първата страна да не бъде отговорна докрай, поясни министърът, предаде Дарик.

#ЕС #Брюксел #Валентин Радев #Франция #Италия #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »