Еколози от Търново: Да се опазим черните щъркели

Еколози от Търново: Да се опазим черните щъркели
YouTube
A A+ A++ A

Регионалната инспекция по околната среда и водите във Велико Търново апелира да се ограничи скалното катерене край манастир „Света Троица“ в региона заради опазването на единствената колония на черни щъркели у нас, предаде БНТ.

Еколозите вече са изпратили препоръчително писмо до Федерацията по алпинизъм и катерене, както и до туристическото дружество в града, което отговаря за скалните изкачвания. Черният щъркел е защитен вид и е включен в Червената книга на България.

Черният щъркел е мигриращ и рядко срещан вид птица и единственото местообитание у нас, където може да се види, е южната част от скалния венец край манастира „Света Троица“.

В момента там гнездят пет двойки. Тъй като, обаче, в Червената книга на България се посочва, че те са уязвим от изчезване вид и размножителният период за тях вече е започнал, от Регионалната екоинспекция във Велико Търново апелират да се ограничи скалното катерене в района.

Препоръчва се скалното катерене да се ограничи до 31 август, тъй като тогава приключва размножителният период на черните щъркели. От туристическото дружество във Велико Търново, което отговаря за преходите в района, са категорични, че препоръката на еколозите вече се спазва и скалните катерения се извършват в свободната зона, на север от манастира, където няма черни щъркели.

В южната част, където са гнездата на защитените птици, Георги Димитров посочва шест маршрута за скално катерене. Категоричен е, че присъствието на туристи и алпинисти там допринася за опазването на околната среда и по никакъв начин не влияе на живота на черните щъркели. Твърди, обаче, че преди две години маршрутите били разрушени.

От пещерния клуб във Велико Търново, обаче, твърдят, че тези маршрути са нерегламентирани, довели са до изключителни щети върху околната среда и манастира „Света Троица“ и заради това не трябва да бъдат възстановявани.

Заради наличието и на други защитени видове птици в района на манастира „Света Троица“ еколозите във Велико Търново вече обмислят обявяването на местността за защитена. При неспазване на Закона, защитаващ популацията на черни щъркели у нас, глобата за физически лица е 5000 лв., а за юридически – 10 000 лв.

#черни щъркели #Велико Търново

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »