Приоритет номер 1 на МОН - борбата с неграмотността

Приоритет номер 1 на МОН - борбата с неграмотността
pixabay.com
A A+ A++ A

Новият образователен министър Красимир Вълчев е твърдо решен да издигне борбата с неграмотността сред приоритетите си. Повереното му ведомство ще въведе решителни мерки, в които се включва и мотивация на самите учители за каузата. Това стана ясно от думите на Вълчев по време на първата му пресконференция, предаде БГНЕС. Той заяви, че до края на мандата на кабинета "Борисов 3" средните учителски заплати ще бъдат увеличени двойно, пише iNews.bg.

Като основен приоритет на МОН той изведе решителни мерки за ликвидиране на неграмотността чрез обхващане в образователната система на всяко дете и ученик. "България е изправена пред предизвикателството на намаляващ дял на работната сила, продължаваща миграция и увеличаващ се дял на децата от уязвими групи в образователно отношение, деца, чиито родители са с нисък образователен статус. Това прави предизвикателствата пред нас още по-големи, това е предизвикателство пред социално-икономическото развитие на страната ни", каза Вълчев. В тази връзка той подчерта, че от управленската програма на правителството се вижда, че образованието е изведено като стратегически и национален приоритет. "Не знам дали е имало друга управленска програма с толкова ясен акцент върху образованието. В МОН това ни прави още по-отговорни, за да докажем ролята на образованието за дългосрочното развитие на страната", посочи просветният министър.

Според него рецептата за преодоляването на този проблем е доста по-сложна и поясни, че трябва да се използват всички мерки, програми и дейности на образователното министерство за борбата с неграмотността и постигането на крайната цел. "В опростен вариант рецептата звучала така – решителни мерки плюс мотивирани учители", отбеляза Вълчев. Той допълни, че министрите и институциите ще работят заедно по обхващане и задържане на всяко едно дете в детска градина и училище. "Това е заръката и на премиера. До края на юни е предложим механизъм за междуинституционална координация, който ще бъде одобрен от МС", обясни Вълчев.

Като друг основен фактор той открои учителите. "Те са тези, които в най-голяма степен допринасят за подобряване на образователните резултати. На нас ни трябват добри и мотивирани учители, затова трябва да направим така, че да увеличим склонността на младите хора да се включат в педагогическата професия. Това не може да стане без увеличение на възнагражденията. Ако заложим на добри учители ще заложим база за всички останали професии. Увеличаването на възнагражденията беше заложено в управленските приоритети на управляващото мнозинство. Вече дадохме заявка, че тя ще бъде изпълнена", посочи министърът на образованието.

 

#Красимир Вълчев #министър на образованието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »