Ford планира близо 10% съкращение на персонала в световен план

Ford планира близо 10% съкращение на персонала в световен план
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Американската Ford Motor Co планира значителни съкращения на работната сила в световен план, като по този начин изпълнителният директор на гиганта Марк Фийлдс се опитва да увеличи печалбата и да се справи със спадащите цени на нейните акции, посочват запознати, предаде "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР.

Този ход идва на фона на заложеното за 2017-та съкращаване на разходите на компанията с 3 млрд. длр. - план, целящ да подобри рентабилността на "Форд" през следващата година въпреки очаквания застой при продажби на автомобили в САЩ.

По време на тригодишния управленски мандат на Марк Фийлдс цените на акциите на Ford Motor Co пострадаха сериозно, а пазарната стойност на компанията се понижи значително по-силно, отколкото на нейни конкуренти като General Motors CO и Tesla Inc.

Намаляването на работните места, очакващо се да бъде очертано още до края на настоящата седмица, е насочено до голяма степен към служителите на заплата в автомобилния гигант и има за цел да намали техния брой в световен план с близо 10%. За сега не е ясно дали планът включва съкращения на почасова работна сила в американските фабрики на "Форд" и в заводите на компанията зад граница.

Трябва да се има предвид, че автомобилният гигант разполага с 200 хил. служители общо, половината от които работят в Северна Америка. Евентуалните сериозни съкращения в САЩ могат да предизвикат политически реакции с оглед на съществената роля на автомобилната индустрия, изтъкна по време на предизборната кампания и в началото на мандата си американският президент Доналд Тръмп.

#Ford #Доналд Тръмп

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »