Жертвите на мащабната кибератака са повече от 200 000

Жертвите на мащабната кибератака са повече от 200 000
pixabay.com
A A+ A++ A

Глобалната кибератака от петък е взела повече от 200 000 жертви в над 150 държави, съобщи изпълнителният директор на Европол Роб Уейнрайт, цитиран от "Франс прес" и БГНЕС. 

"Никога не сме виждали нещо подобно. Последният брой е над 200 000 жертви в най-малко 150 държави. Много от тези жертви са фирми, включително големи корпорации, както и правителствени мрежи", каза Уейнрайт пред британската телевизия ITV2, информира Нова телевизия.

Той предупреди, че има опасност напрежението да ескалира. По неговите думи все още не е ясно какво ще видят хората, когато в понеделник сутрин включат компютрите в офиса си.

"Ние провеждаме около 200 глобални операции срещу престъпленията в киберпространството всяка година, но това е наистина е невиждано. Този обхват е безпрецедентен“, посочи директорът на Европол.

Според него мотивите за нападението остават неизвестни, но очевидно са с криминален характер.

Уейнрайт каза, че атаката е безразборна, бързо разпространяваща се и уникална, тъй като вирусът на един компютър може автоматично да се разпространи през цялата мрежа.

Той посочи, че няколко банки в Европа са били засегнати.

По думите му Европол работи с ФБР, за да открие отговорните лица, като добави, че зад атаката не стои само един. Въпреки това киберпрестъпленията остават в „ъндърграунда“ и идентифицирането на хактерите и тяхното местоположение става все по-трудно.

#жертви

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"