Продължителен спад в ИТ индустрията в България

Продължителен спад в ИТ индустрията в България
Въпреки спада в приходите технологичният сектор е един от малкото в България, дърпащ пазара на труда нагоре. Снимка: thehindu.com
A A+ A++ A

Приходите през миналата година на технологичната индустрия в България са намалели приблизително със 7 на сто.

За трета поредна фискална година се очертава спад в ИТ бранша, състоящ се от 10 сектора в областта на информационните и комуникационните технологии (2 експортно ориентирани и 8 на вътрешния пазар).

Това показват предварителните резултати от изследване на независимата агенция CBN – Pannoff, Stoytcheff & Co. на база публикуваните баланси на 150 технологични компании до момента с общ приход, формиращ над 60% от приходите в индустрията.

Изключителна драма обаче се наблюдава при печалбата на бизнеса. Много вероятно е 2011 г. да запише 12-годишен „рекорд“ в това отношение.

Добрата новина е при работните места. На фона на ежеседмични анонси за предвиждани съкращения в световни технологични гиганти по целия свят предварителните данни на CBN за 2011 година сочат, че в България те са нараснали с невероятен темп от над 15%, което прави технологичния сектор една от малкото индустрии в страната, дърпаща пазара на труда нагоре.

Резултатите от изследването са част от информационния продукт на агенцията CBN Top-100 Bulgaria 2012, който е стартиран през април и ще бъде завършен през октомври 2012.

#България #ИТ #Stoytcheff & Co.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Телеком и ИТ
Последно от Телеком и ИТ

Всички новини от Телеком и ИТ »