Министър Вълчев награди успешни директори на училища

Министър Вълчев награди успешни директори на училища
Източник: МОН
A A+ A++ A

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев отличи четирима директори на училища с високи резултати в професионалната дейност и принос към образованието с традиционните награди на името на Свети Иван Рилски. Както всяка година, отличията бяха връчени в Рилския манастир на 11 май, когато се отбелязва деня на светите братя Кирил и Методий, съобщават от пресцентъра на МОН.

С грамота, икона на Свети Иван Рилски и парична награда от 1000 лева бяха отличени Адриян Христов, директор на ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“ – село Иваново, Хасковско, Йорданка Чавдарова, директор на езикова гимназия „Христо Ботев“ в Кърджали, Славейка Иванова, директор на Националната търговска гимназия в Пловдив и Диана Димитрова, директор на ОУ „Стою Шишков“ – с. Търън, Смолянско.

Преди тържеството бе отслужен молебен от игумена на манастира епископ Евлогий, който освети иконите. „Прекрасна е традицията всяка година Министерството на образованието и науката да отличава директори на училища, които не пестят сили и фантазия да се усъвършенстват, но и да подтикват учителите около себе си постоянно да се квалифицират, за да дадат най-доброто на своите възпитаници“, каза министър Вълчев. „Не е случайно, че това тържество се случва точно тук. Светата Рилска обител е мястото, където почитаме закрилника на българския народ. Не е случаен и денят, в който връчваме наградите – 11 май е Ден на светите равнооапостоли Кирил и Методий, чиито следовници са учителите, чиято мисия е да сеят и знания, но и памет за миналото ни“, каза той.

Министър Вълчев изтъкна приноса на всеки от наградените директори за развитието на тяхното училище и приноса им за обучението на учители.

Адриян Христов има заслуга за интеграцията на деца от различни етноси, а от 2016 година и на деца от Сирия. В неговото училище през всяко голямо междучасие всички ученици играят български хора под мотото „Танцът обединява“. През 2016 г. клубът към училището „Фолклорът на етносите“ заема първо и второ място в международния конкурс „Вълшебен свят“. Системната и целенасочена работа на учителите води до повишаване на резултатите на децата от националното външно оценяване.

Йорданка Чавдарова е директор на езикова гимназия, чийто сайт е включен в специален англоезичен каталог, разпространен във всички европейски страни и е своеобразна реклама на българското образование. Този каталог дава възможност за контакти с училища в цяла Европа и за участие в редица международни проекти, по които гимназията работи. Възпитаниците на това кърджалийско училище имат високи постижения от престижни езикови форуми – национални олимпиади и състезания, театрални конкурси и др. По идея на директора е създаден първият ученически гвардейски отряд “Ботеви потомци“, а през 2015 г. и ученически фанфарен оркестър – нов символ на училището.

Славейка Иванова е директор на професионална гимназия, спечелила през учебната 2016/2017 г. най-много отличия: I място, индивидуално и отборно, на XVIII национален конкурс по счетоводство, I място на национално състезание по митническа дейност и много други отличия от състезания и конкурси. Директорът мотивира учителите да прилагат интерактивни методи и иновативни техники. Има богат управленски опит, както и в разработването и изпълнението на различни проекти.

Диана Димитрова е трето поколение учител. Като директор тя създава благоприятни и иновативни условия за учене и работа, използва нестандартни подходи в работата с екипа си. Лично се ангажира с постоянната квалификация на специалистите. В училището всички педагози работят нестандартно, компютърно грамотни са и привличат студенти–практиканти, чиито наставници са. В училището има два модерни компютърни кабинета, три интерактивни дъски, преносими компютри и мултимедийни проектори за всички класни стаи.

Освен че децата в това училище са с общ успех между много добър 5.05 до отличен 5.57, те участват в множество проекти, печелят награди от конкурси и състезания.

Както всяка година, така и днес Министерството на образованието и науката подпомогна светата обител. Министърът подари компютър на Рилския манастир.

#Красимир Вълчев #Свети Иван Рилски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »