Скок в цените на черното злато след изненадващия спад на американските петролни запаси

Скок в цените на черното злато след изненадващия спад на американските петролни запаси
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Цените на черното злато нарастват с около процент по време на днешната търговия в резултат на изненадващо голям спад на седмичните американски петролни запаси. По данни на Ройтерс Саудитска Арабия ще намали доставките на петрол за своите азиатски клиенти в опит да допринесе за ребалансиране на пазара, който и без това продължава да страда от наличното свръхпредлагане, предаде БНР.

Късно снощи Америсканският петролен институт отчете солидно понижение с цели 5,8 млн. барела на запасите на суров петрол в САЩ за седмица до 5-ти май, докато средните очаквания бяха доста по-скромно намаление с около 1,8 млн. барела и след техен спад с 4,6 млн. барела седмица по-рано. В същото време обаче запасите на бензин се увеличиха с 3,17 млн. барела след тяхно понижение с 1,93 млн. барела през седмицата до 28-и април.

Последва информация на Ройтерс, според която Саудитска Арабия - най-големият петролен износител в света, е уведомила поне една азиатска рафинерия, че от юни ще намали своите доставки, като това представлява първо подобно съкращаване на експорта, откакто през януари ОПЕК ограничи добивите. Агенцията съобщи, че саудитската държавна компания Aramco ще намали доставките на петрол за потребителите си в Азия с около 7 млн. барела през юни, питвайки се по този начин да продължи да изпълнява договореното рпез миналия ноември споразумение. Това намаляване на износа има за цел и да посрещне нарастващото през лятото вътрешно потребление на ценното гориво в самото Кралство.

Всичко това допринесе за днешния отскок на петролните цени, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни поскъпват с 1,2 на сто към 46,37 длр. за барел, а фючърсите на петрол сорт брент с доставка през юли - с 1,09 на сто към 49.20 длр. за барел. По този начин се парира почти изцяло тяхното вчерашно понижение с близо 1,2 на сто, но въпреки това черното злато остава да се търгува под важната бариера от 50 длр. за барел, след като в петък (5-ти май) цената на американския лек суров петрол удари дъно от 43,73 длр. за барел (най-ниско ниво от 15-ти ноември 2016-та насам), докато котировките на петролът сорт брент се понижиха през миналата седмица до 46,63 длр. за барел (най-ниско ниво от 29-ти ноември насам).

Въпреки повишението, редица анализатори предупредиха, че петролните пазари вероятно ще останат под натиск от продажби с оглед на нарастващото производство в САЩ. В продължение на това са нови прогнози на Енергийната информационна администрация (EIA), според които петролните добиви в САЩ ще нарастнат през 2018-та  до 9,96 млн. барела на ден от 9,3 млн. барела през текущата 2017-та. 

Трябва да се отбележи, че EIA повиши със 70 хил. барела до 1,56 млн. барела и очакваният от агенцията ръст на потреблението на петрол в световен план през настоящата година, но в същото време остави без промяна предходната си оценка за нарастване на търсенето на ценната суровина през 2018-та с 1,63 млн. барела на ден. EIA също очаква известно ограничаване на петролните цени поне до следващата година, цитирайки нови петролни находища, разработвани в Канада и Бразилия, които биха довели до допълнително засилване на продължаващия и без това да страда от свръхпредлагане пазар на черното злато.

До края на днешната търговия вниманието ще бъде насочено към официалните данни на американския енергиен департамент (EIA) за седмичните петролни запаси в САЩ и дали те ще потвърдят изненадващо слабите данни на API. Основният фокус на внимание обаче остава насочен към предстоящата среща на ОПЕК във Виена на 25-ти май, където се очаква картелът да вземе решение за удължаване на срока на действащото към момента споразумение за ограничаване на производството.

Мнозинството анализатори и инвеститори прогнозират, че ОПЕК и Русия, която е основен световен производител на ценната суровина, ще се договорят за продължаване действието на споразумението през втората половина на насроящата година, или дори и в началото на 2018-та.

Трябва обаче да се има предвид и факта, че има възстановяване на петролопроизводството на страни като Либия и Нигерия. Всяко едно по-рязко увеличаване на добивите в тези две страни членки на ОПЕК, които бяха изключени от настоящото споразумение, би засилило натиска върху останалите членове на картела за още по-голямо от договореното съкращаване на производството. Друг потенциален проблем, поставящ под въпрос успеха на седлката в рамките на ОПЕК, касае конкретния размер на производствените квоти на отделните членове.

#ОПЕК #Фючърсите #САЩ #Саудитска Арабия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"