Влошаване на китайската промишлена активност до 7-месечно дъно през април

Влошаване на китайската промишлена активност до 7-месечно дъно през април
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Темпото на растеж на промишлената активност в Китай се забави през април до 7-месечно дъно с оглед на колебливо вътрешно и експортно търсене при спадащи цени на суровините, показват резултатите на анализаторите, предаде БНР.

Индексът PMI спадна през април до 50,3 пункта от 51,2 пункта месец по-рано, докато осреднената прогноза на икономисти и анализатори беше за по-скромно негово понижение до 51 пункта.

Въпреки че индексът остава над водоразделното ниво от 50 пункта за десети пореден месец, това е неговата най-ниска стойност от септември 2016 г. насам. В същото време влошаване бележат редица важни негови компоненти, включени в проучването, като нивата на растеж на производството, на новите промишлени поръчки и на бизнес доверието в този важен сектор за китайската икономика. Заетостта в промишленият сектор също се забавя до най-слабо ниво от началото на година.

През уикенда официалната китайска статистика също отчете влошаване на промишления PMI индекс до 6-месечно дъно от 51,2 пункта спрямо 51,8 пункта през март.

Тези данни потвърждават, че китайският икономически растеж остава относително здрав, но изглежда, че губи добрият възходящ импулс, който беше в сила през първото тримесечие на годината. Мнозина анализатори отдават текущата слабост на известно отстъпление на глобалните цени на суровини и на сигналите за по-сдържан жилищен пазар след предприети от китайските власти охлаждащи мерки, целящи да го предпазят от прегряване.

Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна през първото тримесечие с 6,9 на сто на годишна база благодарение на строителния бум в страната. Редица икономисти предполагат, че икономическият растеж може да се забави в краткосрочен план, но въпреки това вероятно ще бъдат осъществени целите на властите в Пекин за експанзия от около 6,5 на сто през цялата настояща година.

#PMI

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"