Найденов: Над 5000 души не достигат на българската армия

Найденов: Над 5000 души не достигат на българската армия
Източник: YouTube
A A+ A++ A

В армията не достигат над 5000 души – войници и офицери. Това заяви бившият военен министър Ангел Найденов в предаването по БТВ. По думите му системата е пред колапс, пише Труд.

„За последните две години негативните процеси в армията не само не са пресечени, но са преминали и зоната на търпимост на експертите”, категоричен е Найденов. Той изброи три причини за състоянието на армията ни – първата е системното недофинансиране в системата, втората – остарялото въоръжение и бойна техника, а третата – непопълнения личен състав.

„Заради непопълнения личен състав, българската армия не е в състояние да изпълнява сложни бойни задачи”, категоричен е Найденов, според когото настоящото финансиране е недостатъчно да покрие дори базовите нужди на армията. „Ако държавата ни не направи нещо радикално, стои въпросът какво можем да очакваме от българските въоръжени сили”, предупреди бившият военен министър.

По думите му, липсата на кадри в системата се дължи на недосатъчното заплащане, както и затрудненията при подбора на кандидати, които могат да издържат психологическите тестове. „Има и друг проблем – неграмотността. Липсата на достатъчно образование, което да направи кандидатите подходящи за българската армия”, допълни Найденов.

По темата за новите изтребители за ВВС Ангел Найденов коментира, че би следвало служебният кабинет да остави това решение на следващото правителство. На закрито заседание Министерски съвет одобри протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви самолет. На първо място беше класиран шведският „Грипен” на СААБ.

„Това е експертната гледна точка. Няма изненада, че експертите са се спрели на нов самолет на фона на използваните Ф-16. Гледната точка на политическото решение обаче е друга, защото когато ние купуваме нови самолети не можем да игнорираме разсъжденията за сигурността в по-общ план – коя страна какво ни предлага”, поясни Найденов. Той добави, че служебното правителството не е трябвало да стигне до това решение и да предопределя избора на предстоящото редовно правителство.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"