Тирана осъди насилието срещу народни представители в Македония

Тирана осъди насилието срещу народни представители в Македония
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Официална Тирана изрази загриженост по повод насилието в македонския парламент, съобщи агенция „Мета“, цитирана от Труд.

„Подобни сблъсъци и сцени на насилие срещу народни представители, избрани от гражданите на Македония, са неприемливи и не са достойни за една парламентарна демокрация. Насилието изобщо не помага за решаване на настъпила ситуация. Призоваваме силите за сигурност да се включат в опазването на обществения ред и сигурността на гражданите и техните представители „, се казва в изявление от албанското министерство на външните работи.

Външното ведомство на Албания призова политиците да покажат умереност и да избягват изказвания, които биха могли да разпалят напрегнатата ситуация. „Македонските граждани очакват, че края на кризата ще дойде възможно най-скоро и институциите ще продължат нормално си функциониране, за съжителство и за междуетническа хармония, както и за евроатлантически напредък на страната“, се казва в изявлението.

Междувременно руското министерство на външните работи призова за прекратяването на всякакъв външен натиск върху Македония, както и да се даде възможност на отговорните политически сили на републиката да определят посоката на развитие на страната, предава ТАСС. "Официални представители на ЕС, посланици на няколко европейски страни и САЩ приветстваха новия председател на парламента", се казва още в изявлението на руското външно министерство.

Координираното и бързо нахлуване в сградата на македонския парламент е индикация, че инцидентът е бил планиран предварително, коментират от министерството. "Това потвърждава идеята, че основната причина за настоящата политическа криза в Република Македония е груба намеса във вътрешните работи на страната. Наблюдава се безцеремонно манипулиране на волята на гражданите, за да бъде отстранено от власт законното правителство.

От руското външно министерство добавят, че по-нататъшното развитие на този сценарии е опит да се промени посоката на страната въз основа на т.нар. Тиранска платформа, като се заплашва да се увеличи още повече напрежението вътре в страната, както и на междуполитическо ниво.

"В тази ситуация, адекватно решение може да се намери само чрез вътреполитически диалог в рамките на конституционна и правна рамка", информират още от ведомството.

#Тирана #Македония #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »