Папа Франциск пристига на посещение в Египет като "поклоник на мира"

Папа Франциск пристига на посещение в Египет като "поклоник на мира"
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Папа Франциск пристига на посещение в Египет с цел да насърчи помирението с мюсюлманския свят на фона на неотдавнашните джихадистки атаки срещу най-голямата християнска общност в Близкия изток. 80-годишният понтиф пристига в Кайро днес в 14:00 ч., а по време на престоя си на египетска земя папата ще се срещне с великия имам на джамията Ал-Азхар, отбелязвайки подобряването на отношенията между католицизма и сунитския клон на исляма, предаде АФП.

Предвижда се мерките за сигурност да са повишени след бомбените атентати в коптските църкви по-рано този месец, където бяха убити 45 души. Папа Францист ще се срещне и с коптския папа Таудрос II в църквата, където самоубийственият атентат от декември м.г. взе живота на 29 души.

От агенцията информират още, че всички църкви в страната са под засилена охрана заради риска от ново нападение, което да съвпадне с посещението на Франциск. Отговорност за последните атаки бе поета от Ислямска държава (ИД), която заплаши с атентати и Ватикана.

Въпреки нивото на опасност, папа Франциск се очаква да извърши по-голямата част от посещенията си в нормален автомобил и електрическа количка за голф. "Моля се за пътуването си като поклонник на мира в Египет", написа папата в Twitter в навечерието на отпътуването си.

Папа Франциск ще се срещне лично с имама шей Ахмед ал-Тайеб, професор по ислямска философия, който през 2015-та посети Ватикана и се смята за един от водачите в сунитския ислям. Очаква се още папата да даде реч на международна конференция за мир, организирана от Вселенския патриарх Вероломей, Константинополският архиепископ и Ал-Азхар, мястото за преподаване в продължение на 1000 години, както и известна джамия.

Припомняме, че Йоан Павел II беше първият папа, който посети Египет през 2000 г., а визитата му дойде седмица след антихристиянското насилие от началото на годината. Диалогът на Ватикана с мюсюлманския свят, който е приоритетен за настоящия папа, беше възстановен от предшественика на Франциск Бенедикт XVI през 2006 г., когато той бе смятан за папа, който свързва исляма с насилието.

В изявленията си през 2011 г. германският понтиф осъди атаката срещу коптска църква в Египет, а Ал-Ахар го призова да не се намесва във вътрешната политика на страната.

Графикът на Франциск предвижда още посещение на катедралата "Свети Марк", преди да посети близката коптска църква "Свети Петър и Свети Павел".  

#джихадистки #папа Франциск #Египет #Ватикана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »