Орбан: Новата ограда по границата със Сърбия е завършена

Орбан: Новата ограда по границата със Сърбия е завършена
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Втората ограда по границата на Унгария със Сърбия е завършена. Това съобщи премиерът Виктор Орбан по държавното радио, предава Ройтерс. „Втората граница е с дължина 155 км и височина 3 метра и е в състояние да спре всякакво струпване на хора“, посочи той, пише Труд.

Нова ограда, снабдена с оборудване за наблюдение срещу навлизането на мигранти. Орбан каза също, че Европейският съюз не трябва да е много критичен към Турция, след като разчита толкова много на сътрудничеството на Анкара за възпиране на мигрантския поток.

За Турция Орбан каза: „След като тя е член на НАТО, следователно е наш съюзник и ние трябва да показваме съответното уважение към турския народ и неговия президент“.

Премиерът коментира още, че изграждането на защитното съоръжение ще завърши по-рано от очакването. За срок Орбан даде края на май. Той коментира още, че оградата ще предотврати всяка нова вълна мигранти от Турция, предаде ТАСС.
Още в началото на кризата с мигрантите Унгария заяви твърда позиция по отношение на бежанците и стана първата страна в ЕС, която забрани на нейна територия да стъпват преселници от Близкия изток. През септември 2015 г. унгарските власти въведоха извънредно положение в два южни района, тъй като по-голямата част от мигрантите, влезли на територията на страната, са проникнали през границата със Сърбия.

Междувременно унгарското външно министерство призова Анкара да запази добрия диалог с ЕС, тъй като сигурността на Балканите зависи от стабилността в Турция. "Ние смятаме, че Турция е много важен партньор за ЕС. Да не забравяме, че при неизпълнение на споразумението за мигрантите, стотици хиляди преселници ще се насочат към ЕС през Западните Балкани", заяви унгарският външен министър Петър Сиярто, предаде РИА новости.

Външният министър отбеляза, че Унгария зачита резултатите от референдума в Турция, където гражданите се обявиха в полза на прехода към президентска система на управление. "Бих искал да се избегне подобна ситуация в Европа, тъй като това ще доведе до несигурност по отношение на сигурността", добави още Сиярто.

По повод положението на правата на човека в Турция, външният министър коментира, че има двойни стандарти. "Трябва да се избягват ситуации, които биха могли да навредят на стабилността на Турция, каза още той.

#Унгария #Сърбия #Виктор Орбан #Турция #ЕС #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"