Тръмп настоя за мирно решение на кризата със Северна Корея

Тръмп настоя за мирно решение на кризата със Северна Корея
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Американският президент Доналд Тръмп каза, че е възможно да се стигне до голям конфликт със Северна Корея заради ядрените и ракетните й програми, но заяви, че предпочита спорът да се реши по дипломатически път, информира БНТ. „Има възможност в крайна сметка да влезем в голям, голям конфликт със Северна Корея. Напълно“, каза Тръмп в интервю за Ройтерс преди навършването на 100 дни от началото на неговото президентство утре, пише Труд.

Той все пак заяви, че иска мирно да реши кризата, която тормози няколко американски президенти. Тръмп и неговото правителство наблягат на този подход, като подготвят различни нови икономически санкции и същевременно не изключват военния вариант. „Много бихме искали да уредим нещата по дипломатически път, но това е доста трудно“, каза той.
По думите му Северна Корея е най-голямото му глобално предизвикателство.

Тръмп похвали китайския президент Си Цзинпин за съдействието на Пекин в опитите за обуздаване на Северна Корея. Двамата лидери се срещнаха във Флорида този месец. „Вярвам, че той полага сериозни усилия. Със сигурност не иска да има размирици и смърт. Не иска да вижда това. Той е добър човек“, каза Тръмп. Според него китайският президент „би искал да може да направи нещо, вероятно е възможно да не може“. Американският президент отхвърли идеята на тайванската президентка Цай Ингвен за нов телефонен разговор между него и нея, като каза, че не иска да създава проблеми на Си в момент, когато Китай, изглежда, помага в усилията за обуздаване на Северна Корея.

Тръмп поиска Южна Корея да плати за американската система за противоракетна отбрана ТААД, която според него струва около 1 милиард долара. Той заяви, че възнамерява да предоговори или да прекрати споразумението на САЩ за свободна търговия с Южна Корея заради значителния търговски дефицит със Сеул. Президентът обмисля да добави посещения в Израел и Саудитска Арабия към пътуването си в Европа следващия месец, като подчерта, че иска да бъде постигнат мир между израелците и палестинците. Той се оплака, че Саудитска Арабия не се отнася справедливо към САЩ и че Вашингтон губи „огромно количество пари“, за да защитава кралството.

По време на изслушване на комисията по въоръжените сили, адмирал Хари Харис повдигна въпроса за разполагането на THAAD  в Южна Корея. Според него работата по комплекса ще започне през следващите дни. Припомняме, че противоракетната система е предназначена за прихващане на балистични бойни глави в последния етап на полета им към целта. THAAD е предназначена да осигури защитата на САЩ и съюзническите войски, както и стратегически обекти от важно значение, предаде ТАСС. През 2015 г. стана ясно, че САЩ планира да инсталира системата на Корейския полуостров за постоянно, което решение не бе подкрепено от Русия и Китай.

Междувременно от Корейската работническа партия заявиха, че Вашингтон няма да бъде в състояние да заплашва Пхенян, тъй като еветуално "нападение над Севера Корея ще има ефекта на бумеранг". От там отбелязват още, че след ракетната атака в Сирия, администрацията на Тръмп поставя неправомерно Корейския полуостров под натиск с присъствието на ядрения самолеторевозвач Карл Винсент в корейски води. Така "САЩ отново действат като размирник  и агресор, нарушават суверенитета на другите страни", се казва още от КРП.

От там заявяват още, че Тръмп не е научил всички уроци от грешките, направени от неговия предшественик Барак Обама, който е направил опит да изолира Северна Корея чрез натиск и санкции. "Вашингтон е в грешка ако смята, че атаката срещу Сирия с крилати ракети може да изплаши КНДР".

Междувременно стана ясно още, че Японските сили за противоракетна отбрана имат способността да прихванат балистични бойни глави от Северна Корея, както и да се предпазят от евентуални химически атаки от Пхенян. Припомняме, че на 13-ти април японският премиер Шиндзо Абе заяви, че според Токио КНРД притежава балистични ракети с ядрен заряд, пълни със зарин. Според Абе Северна Корея може и да атакува япоснака територия. Западните експерти са на мнение, че Пхенян разполага с големи запаси от химически бойни глави и отровни вещества в размер на от 2 до 5 хил. тона.

От своя страна държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън планира да повдигне въпросът за по-строгите санкции срещу Северна Корея пред Съвета за сигурност на ООН, при нови ядрени опити от страна на КНДР. Тилърсън планира също да обсъди с външните министри на другите страни нарастващата севернокорейска заплаха за глобалната сигурност и как международната общност може да убеди Пхенян да прекрати своите дестабилизиращи действия  и да се откаже от ядрената си и ракетна програма.

Срещата ще се проведе на фона на влошената ситуация на Корейския полуостров, предизвикано от ракетните изпитания на КНДР през последните месеци. През последните 10 години Съветът за сигурност на ООН прие шест резолюции за санкции срещу КНДР.

#Северна Корея #Си Цзинпин #Пекин #Доналд Тръмп #КНДР #ООН #САЩ #Япония #Русия #Китай

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"