Най-модерният американски изтребител каца на Граф Игнатиево

Най-модерният американски изтребител каца на Граф Игнатиево
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Най-модерният многоцелеви изтребител от пето поколение F-35A ще кацне за първи път в България този петък на авиобаза Граф Игнатиево, където ще бъдат демонстрирани военновъздушни способности на екипажи и самолети на ВВС на САЩ. Военният министър Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев ще наблюдават на уникалната по рода си демонстрация, преди която изявления за медиите ще направят генерал-лейтенант Ричард Кларк, командващ на ВВС на САЩ за Европа и Африка и на военно-въздушната база в Рамщайн (Германия), и генерал-майор Цанко Стойков, командир на ВВС у нас, пише Труд.

В авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив в сряда се приземиха изстребители F-15 С от ВВС на САЩ, които ще участват в международното учение „Тракийски орел 2017“. Екипажите са от 122-ра ескадрила от състава на 159-о авиационно крило на Националната въздушна гвардия на щата Луизиана. От наша страна в учението ще се включат самолети МиГ-29 от авиобаза Граф Игнатиево, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, Л-39 от Учебната авиационна група в Долна Митрополия, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобаза Крумово и формирования от Зенитно-ракетни войски.

Основните цели на съвместната летателна подготовка са постигане на по-висока оперативна съвместимост на българските ВВС за участие в операции под егидата на НАТО, повишаване на летателната и тактическа подготовка на личния състав и усъвършенстване на процедурите по логистично осигуряване и поддръжка на гостуващи формирования. В учението ще се изпълняват задачи в пълния спектър на подготовките, водени от родовете войски от ВВС.

#България #Граф Игнатиево #Стефан Янев #Цанко Стойков #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »