Рязък скок на инфлацията в Германия през април

Рязък скок на инфлацията в Германия през април
Източник: pixabay
A A+ A++ A

През април потребителската инфлация в Германия нарасна по-силно от очакваното благодарение най-вече на повишаване на цените на пакетните празнични почивки и на други вакационни услуги, свързани с Великденските празници, които тази година се паднаха в средата на настоящия месец, показват предварителни данни на немската статистика Destatis, предаде БНР.

Индексът на потребителските цени CPI на Германия през април остава на нивото от март, когато се повиши с 0,2 на сто, докато очакванията на финансовите пазари бяха за слабо понижение с 0,1 на сто. На годишна база инфлацията във водещата европейска икономика нарасна рязко с 2,0% спрямо 4-месечното мартенско дъно от едва 1,6 на сто и след като през февруари се повиши с цели 2,2 на сто (най-солиден ръст на потребителските цени от август 2012 г. насам).

Основната причина за подновения инфлационен ръст е солидното покачване на цените на услугите, като през април те се повишиха на годишна база с 1,7 на сто след слаб растеж сот 0,7% през март. В същото време растежът на енергийните цени на годишна база остава на мартенското ниво от 5,1 на сто, докато цените на хранителните стоки се повишават през април с 1,8% след растеж с 2,3% месец по-рано.

Хармонизираната потребителска инфлация в Германия (индекс HICP според общите европейски стандарти) остана през април на нивото от март, докато инфлацията на годишна база се ускори също до 2 на сто от една 1,5% месец по-рано и при очаквания за повишение с 1,9 на сто.

По този начин инфлацията в най-голямата икономика от еврозоната нараства за втори от последните три месеца над целевото средносрочно ниво на ЕЦБ за целия регион от малко под 2 на сто. Това може да усили натискът върху централната банка от страна на германските политици и представителите на Бундесбанк за по-скорошно намаляване на паричните стимулиращи мерки.

#Бундесбанк

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Ще гласувате ли, ако има нови предсрочни избори