Разполагането на американската система за противоракетна отбрана в Южна Корея "протича гладко"

Разполагането на американската система за противоракетна отбрана в Южна Корея "протича гладко"
Източник: YouTube
A A+ A++ A

Южнокорейски и американски съветници по национална сигурност в четвъртък постигнаха съгласие, че разполагането на американската система за противоракетна отбрана THAAD протича гладко. Това заявиха от президентството в Сеул, предаде Ройтерс, цитирана от Труд.

Президентският съветник по национална сигурност на Южна Корея, Ким Куан-джин и американският му колега Хърбърт Макмастър в телефонен разговор също се съгласиха бързо да предприемат наказателни мерки, включително нови санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, в случай на допълнителни провокации от страна на Северна Корея.

Междувременно стана ясно, че американската армия е провела успешен тест на междуконтинентална балистична ракета Minuteman III, който е в основата на стратегическите ядрени сили на страната, предаде BBC, цитирана от РИА новости. Балистичният тест е направен от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния, като се отбелязва, че "бойната глава е отлетяла успешно на близо 4,2 хил. мили от стартовата точка".

По-рано представители на командването на американските ВВС заявиха, че ракетните тестове са били планирани от близо година и изпитанията не са свързани с напрежението на Корейския полуостров. Стана ясно още, че Minuteman III е единствената наземна балистична ракета, пусната в експлоатация в САЩ. По данни на източници, страната разполага с 450 такива ракети, които ще останат в експлоатация най-рано до 2020 г. Minuteman III е в състояние да удари цел в радиус от 12 000 км.

Припомняме, че напрежението на Корейския полуостров се увеличи през последните месеци във връзка с проведените от Пхенян редица ракетни тестове, както и слуховете за нов ядрен опит. От Вашингтон не изключват военни действия срещу Северна Корея, но ще се предприемат действия за засилване на икономическия натиск чрез санкции.

 

#THAAD #Южна Корея #САЩ #Калифорния

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"