Служебният кабинет сменя МиГ-овоте с шведски самолети

Служебният кабинет сменя МиГ-овоте с шведски самолети
YouTube
A A+ A++ A

Българските ВВС ще започнат да летят на шведски изтребители. Правителството е одобрило започването на преговори за закупуване на нови бойни самолети за Българската армия. На първо място са класирани шведските Gripen. Офертата ВВС да бъдат оборудвани с американски F-16 втора употреба, купени от Португалия, е останала на второ място, твърди източник на бТВ в правителството. Решението е било взето на закрито заседание, на което е бил одобрен протокола на междуведомствената група за избор на нов многоцелеви самолет, пише iNews.bg.

Така на българското правителство се дава мандат да започне преговари за закупуването на нови изтребители. Решението обаче не е обвързващо и следващият кабинет ще решава как да води тези преговорите чрез нова работна група. Тя трябва да бъде сформирана другата седмица.

"Няма нищо предрешено", коментира по този повод служебният премиера Огнян Герджиков. "Служебното правителство не иска да спира процеса по придобиване на нов многоцелеви изтребител", заяви вицепремиерът Стефан Янев. Допълнителен коментар беше отказан, тъй като документът е с гриф за класифицирана информация.

България иска да купи нови бойни самолети отдавна. Решението и стартирането на процедурата обаче се бави вече над 10 години. През това време около бойната ни авиация се завъртяха редица скандали – както около самото придобиване на нови изтребители, така и около използваните в момента МиГ-29, закупувани в края на 80-те години на миналия век. Последният беше заради ремонта на двигателите на руските машини. Предишното правителство сключи договор за това с Полша, макар реакцията на руския производител да беше негативна и по-конкретно, че полския завод няма нито лиценз, нито документация да извършва такива дейности, а самите планове и схеми на двигателите са получени незаконно от Украйна. Освен това от РСК "МиГ" обявиха, че при ремонтиране в Полша, гаранцията на двигателите на българските МиГ-ове пада. Освен това самото летателно време ще бъде по-малко от това, което ни гарантират руснаците при ремонт при тях. Заради договорите с Полша бившият военен министър Николай Ненчев стана клиент на прокуратурата.

 

#МиГ-29

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »