България е на дъното в Европейския съюз по свобода на словото

България е на дъното в Европейския съюз по свобода на словото
pixabay.com
A A+ A++ A

България е класирана най-ниско от всички страни на ЕС в годишния рейтинг „Репортери без граници“ за свободата на словото, пише БГНЕС, предаде Нова телевизия.

Страната ни е на 109-то място от общо 180 държави.

В първата тройка са скандинавските държави Норвегия, Швеция и Финландия. В последната тройка са Туркменистан, Еритрея и на самото дъно е Северна Корея.

Пред България са не само останалите 27-страни членки на ЕС, но и преките ни съседи с изключение на Турция, която е на 155-то място, плюс всички държави от Западните Балкани, включително и Албания.

Пред страната ни са също Молдова, Монголия, Армения и Киргизстан. Изпреварват ни и редица африкански държави като Кения, Либерия, Мозамбик, като ислямския Тунис, а също Непал и Източен Тимор и много други.

Краткият анализ за България е озаглавен „Подкупване на медиите“. В него се посочва, че ниският рейтинг на страната „се дължи на медийната среда, в която преобладава корупция и тайни споразумения между медии, политици и олигарси, включително Деян Пеевски, бивш шеф на главната разузнавателна агенция и собственик на Новата българска медийна група“. Уточнява се, че „групата му има 6 вестника и контролира близо 80% от разпространението на печатните медии“.

Правителството финансира с евросредства определени медии „при пълна липса на прозрачност, което всъщност подкупва редакторите да улесняват медийно правителството или да се въздържат от публикуването изобщо на проблемни теми“.

#България #свобода на словото

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"