Киев спира тока на Луганск от днес

Киев спира тока на Луганск от днес
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Считано от 25 април 2017 г. Украйна преустановява подаването на електроенергия на територията на Луганската народна република, предава информационната агенция УНИАН. Решението бе оповестено от генералния директор на компанията, осигуряваща доставките в региона, който не е контролиран от властите в Киев. Съгласно думите на Владимир Грацай, подаването на ток в ЛНР трябва да бъде изцяло преустановено до полунощ, пише Труд.

Междувременно украинският омбудсман Валерия Лутовска коментиа, че спирането на електрозахранването в ЛНР е в нарушение на правата на човека. Тя каза още, че по този начин населението ще се отчужди още повече. По думите й Украйна налага енергийна блокада без предупреждение, предаде ТАСС. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Киев прави още една крачка към отхвърлянето на нейна територия. "Искам да подчертая, че спирането на тока на Луганск противоречи на духа на Минските споразумения, по-скоро ни отдалечава от крайната цел", каза Песков. 

Стана ясно още, че руският представител в контактната група на Украйна Борис Гризлов е заявил, че Русия е решена да предостави хуманитарна помощ на ЛНР, предаде РИА новости. 

Украинският политик и активист за правата на човека Владимир Олейник е на мнение, че властите в Киев се отчуждават от жителите на Донбас. "Това е още една стъпка да се откажат Минските споразумения. Освен това, спирането на електрозахранването е още една стъпка към твърдението, че територията де факто не принадлежи на Украйна. Киев са забравили нещо много важно и то е, че енергийната система на Украйна е част от единната енергийна система на Съветския съюз, която има няколко възможности за непрекъснатото снабдяване с ел.енергия на регионите, включително и от Русия", допълни още Олейник.

#Луганск #УНИАН #ЛНР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"