Хакери удариха предизборния щаб на Макрон

Хакери удариха предизборния щаб на Макрон
Източник: pixabay
A A+ A++ A

Предизборната кампания на фаворита за втория тур на президентските избори във Франция Еманюел Макрон е била обект на атака от свързани с Русия хакери, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на данни на японската антивирусна компания "Тренд майкро", предаде Дарик.

Ръководителят на кампанията по дигиталните въпроси Мунир Махджуби потвърди вчера в телефонно интервю, че е имало опити за пробив, но всички са били осуетени. "Тренд майкро" съобщи за измамни, наподобяващи оригинала уебсайтове, използвани от хакери, за да подлъжат жертвите си да си дадат паролите. Базираната в Токио фирма неотдавна е открила четири фалшиви домейна, свързани уж с Макрон. Те били създадени от хакерска група на име "Пон сторм" (Pawn Storm) според експерт от антивирусната компания.

Махджуби потвърди, че поне един от сайтовете е бил използван неотдавна при опит да бъдат откраднати потребителските имена и паролите на хора от предизборния щаб на Макрон. "Тренд майкро" не отправи обвинение, че някоя страна дърпа конците на хакерската група, но американски шпионски агенции и редица частни разузнавателни компании казват, че "Пон сторм", известна още като "Фенси беър" и Ей Пи Ти 28, е част от разузнавателния апарат на Русия.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отрече каквото и да е участие в хакерските атаки срещу предизборния щаб на Макрон, както и нападението срещу сървърите на партията на Меркел в Германия. "Ще бъда много благодарен, ако разследващата група ни изпрати информация, за да я проверим. Докато няма такава (информация) говорим за "фалшиви новини", коментира Песков, предаде ТАСС. 

Припомняме, че през 2016-та бяха към Русия бяха отправени обвинения за хакерска намеса по време на изборите в САЩ. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »